Για την πορεία του κοροναϊού, αλλά και το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου, μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε αν και η μετάλλαξη Όμικρον αρχίζει να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα, μετά τα δύο νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στη Σητεία της Κρήτης, ο δείκτης των κρουσμάτων σταδιακά μειώνεται.

«Ωστόσο παραμένει υψηλός ο δείκτης των θανάτων και των διασωληνωμένων και θα είναι και τις επόμενες μέρες. Μια σταδιακή μείωση θα ξεκινήσει από τις 25 Δεκεμβρίου», επισήμανε, μιλώντας στον Σκάι.

Για την Όμικρον
Πρόσθεσε δε ότι αν και η Όμικρον φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, έχει ελαφρά συμπτώματα, οι νοσούντες δε νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και προς το παρόν δεν έχουμε θανάτους, ενώ για τα εμβόλια οι πρώτες ενδείξεις δείχνει ότι την πιάνουν, αλλά όχι τόσο όσο τις άλλες μεταλλάξεις.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί πάνω από 20.000 ραντεβού για τα παιδιά 5-11 ετών που σημαίνει ότι αρχίζουν και πείθονται οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, σημείωσε ότι πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι είναι αναγκαία, καθώς στελεχώνει τον οργανισμό με αντισώματα.

Πιθανόν να χρειαστεί και 4η δόση
Ερωτηθείσα αν θα χρειαστεί και τέταρτη δόση, ανέφερε ότι το πιο πιθανό είναι να υπάρξει. «Από δω και πέρα το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο, όπως κάνουμε και για τη γρίπη. Πιστεύω ότι η τέταρτη δόση δε θα είναι πριν το καλοκαίρι, γιατί και με την τρίτη δόση θα έχει οχυρωθεί ο οργανισμός αρκετά και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, μας καλύπτει για εννέα μήνες», υπογράμμισε.

Για τις καταγγελίες περί VIP ΜΕΘ
Σχετικά με τις καταγγελίες για Vip ΜΕΘ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ξεκαθάρισε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί, τους οποίους εκπροσωπεί, δεν κρατάνε κλειστές κλίνες.

«Με λίστα 160-170 διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν κρεβάτια και να μην τους βάζουν. Αν είχε τέτοια στοιχεία ο κ. Γιαννάκος θα έπρεπε να προχωρήσει σε κάποια άλλη διαδικασία», κατέληξε.