Σε πονοκέφαλο έχουν εξελιχθεί οι βανδαλισμοί στα σχολεία της Πάτρας, γεγονός που έχει να κάνει με την παραβατικότητα που υπάρχει εντός και εκτός των σχολικών κοινοτήτων, αλλά και με τα φαινόμενα βίας που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς μεταξύ μαθητών, αλλά και εξωσχολικών. 

Τα πρόσφατα παραδείγματα συμβάντων στο σχολικό συγκρότημα της Αγίας Σοφίας με τα ΕΠΑΛ, αλλά και αυτά που έγιναν στο γυμνάσιο των Δεμενίκων, είναι τα πλέον χαρακτηριστικά, όμως δεν αποτελούν τα μόνα.

Οι καταγγελίες για την δράση εξωσχολικών -και όχι μόνο- στα προαύλια διαφόρων σχολικών συγκροτημάτων της Πάτρας είναι σε σχεδόν καθημερινή βάση στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Λύση σε όλο αυτό το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους βανδαλισμούς στα σχολεία εντός και εκτός τις ώρες λειτουργίας θα μπορούσε να έδινε η παρουσία σχολικών φυλάκων στα σχολικά συγκροτήματα της Πάτρας.

Όπως είναι γνωστό ο δήμος διαθέτει μόλις 20 σχολικούς φύλακες για 160 σχολεία που υπάρχουν στην επικράτεια της Πάτρας. Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες σε μία περίοδο μάλιστα που τα φαινόμενα αυτά είναι συχνά.

Κανονικά οι σχολικοί φύλακες για την Πάτρα θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 280 με 300 άτομα, έτσι ώστε να καλύπτονται και οι βάρδιες, με δεδομένο ότι τα σχολεία χρειάζονται φύλαξη και προστασία, ακόμα και τις ώρες που δεν λειτουργούν.


Ο δήμος έχει ζητήσει εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις για να καλύψει έστω και ένα ποσοστό από τις ανάγκες αυτές και τον αριθμό που κανονικά θα χρειάζονταν. Όμως δεν έχει λάβει καμία απάντηση επί του θέματος.

Οπότε το πρόβλημα διαιωνίζεται, το φαινόμενο των βανδαλισμών αντί να μειώνεται παρουσιάζει μία συνεχώς αυξητική τάση, τη στιγμή μάλιστα που ο δήμος έχει ξοδέψει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την αναβάθμιση και την βελτίωση των σχολικών αυτών κτιρίων.