Κι όμως το εξοικονομώ τους αναγκάζει να τρέχουν στις τράπεζες για δάνεια, έστω και άτοκα, με πολλούς από τους δικαιούχους τους να εμφανίζονται πλέον σοβαρά προβληματισμένοι, ύστερα από τον ενθουσιασμό που είχαν όταν ειδοποιήθηκαν ότι είναι μέσα στους τυχερούς.

Το μεγάλο πρόβλημα για τους δικαιούχους, αλλά και για τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού τομέα που ήλπιζαν μέσα από το πρόγραμμα αυτό να δουν να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο η δουλειά τους σχετίζεται με την τεράστια αύξηση που υπάρχει στα οικοδομικά υλικά.

Οι επιδοτήσεις του προγράμματος είναι καταρτισμένες με βάση τις τιμές που υπήρχαν στα οικοδομικά υλικά της αγοράς το περασμένο έτος.

Φέτος όμως όλα τα είδη που σχετίζονται με την οικοδομή και τον κατασκευαστικό τομέα έχουν σημειώσει μία αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ του 70% και του 90%, ενώ σε ορισμένα οι τιμές είναι σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι.

Η αύξηση αυτή βγάζει τους δικαιούχους εκτός του προγραμματισμού τους, αφού τα χρήματα που τους έχουν οριστεί μέσα από το "Εξ οικονομώ", δεν τους φτάνουν προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες για να αναβαθμίσουν και να ανανεώσουν τα σπίτια και τα διαμερίσματα τους.

Τα περισσότερα από αυτά, άλλωστε, είναι αρκετά παλαιά, σε κακή κατάσταση, χωρίς μονώσεις και πολλές φορές χωρίς τη δυνατότητα για όλες αυτές τις παρεμβάσεις που προβλέπει το πρόγραμμα για την αναβάθμιση τους, ορισμένες εκ των οποίων αποτελούν προϋπόθεση για να μπουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Έτσι οι δικαιούχοι είναι… χαμένοι ανάμεσα στις προσφορές που τους γίνονται από τους εργολάβους και τους πολιτικούς μηχανικούς, ψάχνοντας να βρουν τις καλύτερες δυνατόν τιμές, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν.

Αναγκάζονται και καταφεύγουν στις τράπεζες για να πάρουν άτοκα δάνεια (το προβλέπει το πρόγραμμα αυτό), όμως, η ουσία δεν αλλάζει, παρά αυτή την διευκόλυνση των άτοκων δόσεων. Η επιδότηση για την αναβάθμιση του σπιτιού τους καταλήγει στο να βρίσκονται χρεωμένοι στις τράπεζες.

Τους απορρίπτουν λόγω εισοδήματος

Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους δικαιούχους που είτε γιατί είναι άνεργοι, είτε γιατί έχουν ένα χαμηλό εισοδηματικό κριτήριο, δεν καταφέρνουν να πάρουν ούτε αυτά τα άτοκα δάνεια, ακόμα και όταν βάζουν εγγυητές με ένα σταθερό και σχετικά υψηλό εισόδημα. 

Βλέπετε οι τράπεζες τους απορρίπτουν έχοντας αυστηριοποιήσει από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης το πράσινο φως γι' αυτού του είδους τις διαδικασίες.

Οπότε οι δικαιούχοι αναγκάζονται είτε να αναζητήσουν δανεικά από τρίτους, είτε να ξοδέψουν το κομπόδεμα που έχουν (αν έχουν) για να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες για την πολυπόθητη αναβάθμιση του σπιτιού τους.