Με μεγάλη επιτυχία, προκαλώντας συγκίνηση σε πολλούς έγινε την Τετάρτη η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της Ισμήνης Σακελλαροπούλου «Δικαίωση 3368». Το ντοκιμαντέρ που είναι σε δραματοποιημένη μορφή, χωρίς όμως να υπάρχουν σε αυτό στοιχεία μυθοπλασίας, καθώς αναφέρεται στην ωμή πραγματικότητα, στην ναζιστική θηριωδία και στο Ολοκαύτωμα, προβλήθηκε λίγες μέρες πριν από την επέτειο μνήμης των όσων έγιναν στα Καλάβρυτα τον Δεκέμβρη του 1943.

Στο μεταξύ στις 5 Δεκεμβρίου το ντοκιμαντέρ αυτό είχε προβληθεί στο νέο πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων. Η «Δικαίωση 3368»  πραγματεύεται το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, ένα ζήτημα που απασχολεί για χρόνια τη χώρα και κυρίως τους απογόνους των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής με αφορμή το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα.

Στην προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ, παραβρέθηκε και η δημιουργός του Ισμήνη Σακελλαροπούλου, που σε σύντομο χαιρετισμό της, εμφανώς συγκινημένη, αναφέρθηκε στο έργο της ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλλαν στην δημιουργία του.

Ο τίτλος του έργου αφορά την εργασία του δικηγόρου των Καλαβρύτων Περικλή Σακελλαρόπουλου που μαζί και με άλλους συναδέλφους του, κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να καταγράψουν τις εκατοντάδες αιτήσεις αγωγών των οικογενειών των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, φτάνοντας ως τον αριθμό της αίτησης «3.368».


Όλες οι αγωγές συγκεντρώθηκαν σε τέσσερις τόμους, για να αποτυπωθούν με κινηματογραφικό τρόπο σε αυτό το έργο, θυμίζοντας πως δεν αποτελούν άψυχα νομικά έγγραφα οικονομικών διεκδικήσεων αλλά μια ιστορική πηγή, μια αναλυτική καταγραφή ενός δράματος και παράλληλα ενός αγώνα κοινωνικού, πολιτικού, δικαστικού, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στο τραγικό έτος 1943 και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου όπου έλαβε χώρα η «Επιχείρηση Καλάβρυτα».

Αφηγητές του έργου είναι ο Κώστας Αρζόγλου και η Αννα Παπαγεωργίου, ενώ στις δραματοποιημένες σκηνές συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα Σιάρκου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Michael Seibel, Γιώργος Χρανιώτης, Πελαγία Βουτζουλίδου, Παναγιώτης Καρμάτης και η Βασιλική Κούλη. Στο έργο συμμετέχει ως ηθοποιός και ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας.

Παραγωγή: Ρένα Σανταμούρη, Εμμανουήλ Γ. Μαύρος, Ισμήνη Σακελλαροπούλου

Σκηνοθεσία: Ισμήνη Σακελλαροπούλου

Σενάριο: Ισμήνη Σακελλαροπούλου

Φωτογραφία: Παναγιώτης Κανεσούλης

Μοντάζ: Γιώργος Βούκανος

Μουσική: Γιώργος Βούκανος

Διανομή: New Star

Πηγή: kalavrytanews.com