Στο τραπέζι ρίχνει από τώρα ο Άλμπερτ Μπουρλά το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης για καλύτερη προστασία έναντι της μετάλλαξης Omicron, καθώς μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν πως θα μπορούσε να «ξεφύγει» από την προστασία που παρέχουν τα αντισώματα, έπειτα από τον αρχικό εμβολιασμό.

Με την εκστρατεία χορήγησης της τρίτης δόσης να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο επικεφαλής της Pfizer ανέφερε πως περιμένει να δει δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για να καθορίσει εάν θα απαιτηθούν πρόσθετες δόσεις, ειδικά για την Omicron.

«Όταν θα έχουμε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε εάν η Omicron καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Συνεχίζοντας, νομίζω ότι θα χρειαστούμε και μια τέταρτη δόση», είπε ο κ. Μπουρλά σε εκπομπή του CNBC, προσθέτοντας ότι τα απαιτούμενα δεδομένα θα μπορούσαν να προκύψουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Pfizer δημοσίευσε ευρήματα από μια αρχική εργαστηριακή μελέτη που έδειξε ότι δύο δόσεις εμβολίου είχαν μικρότερη ικανότητα να καταπολεμήσουν την Omicron σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές του ιού, ενώ η τρίτη δόση βελτίωσε σημαντικά την προστασία, αδρανοποιώντας το στέλεχος. Τα ευρήματα βασίστηκαν στα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς στη Νότια Αφρική στις αρχές της εβδομάδας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ήταν μια πρώιμη εργαστηριακή μελέτη, βασίστηκε σε ένα αντίγραφο της μετάλλαξης Omicron που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο. Οι ερευνητές εξακολουθούν να λένε ότι πρέπει να μάθουν ακόμα περισσότερα, για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά της νέας μετάλλαξης.

Ο κ. Μπουρλά είπε ότι η τρίτη δόση θα πρέπει να κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει την απαραίτητη προστασία έναντι ενός νέου κύματος λοιμώξεων.

«Μια τρίτη δόση θα προσφέρει, πιστεύω, πολύ καλή προστασία», είπε ο κ. Μπούρλα, προσθέτοντας ότι οι θεραπείες όπως το αντιιικό χάπι Paxlovid της Pfizer θα βοηθήσουν στην πρόληψη νοσηλειών και στον έλεγχο της Covid κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Μπουρλά είχε αναφέρει πως μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη δόση, αλλά υπολόγισε ότι θα χρειαζόταν περίπου ένα χρόνο μετά την τρίτη. Τώρα, είπε ότι ίσως είναι αναγκαίο να γίνει νωρίτερα. «Με την Omicron, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Pfizer αξιολογεί εάν χρειάζονται προσαρμογές στο τρέχον εμβόλιο για την παροχή καλύτερης προστασίας έναντι της παραλλαγής Οmicron ή άλλων μελλοντικών παραλλαγών ή εάν θα χρειαζόταν ένα εντελώς διαφορετικό εμβόλιο.