Πριν καν ολοκληρωθούν τα έργα της Ά φάσης,από τις τρεις, είδαμε δημοσίευση του βουλευτή της Ν.Δ., που μας δημιούργησε έντονη ανησυχία.

Ο κ. Νικολακόπουλος, δημοσίευσε ότι είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Στέφανο Βλαστό. Τα ερωτήματα προκύπτουν από αυτά που ανέφερε ο διευθύνων της ΕΤΑΔ, αλλά και της μη έκφρασης γνώμηςαπό τονκ. Νικολακόπουλο. Ο κ. Βλαστός, προφανώς δε θα αποκάλυπτε δημοσίως, ακόμα και αν το είχε συνομολογήσει,π.χ. με «επενδυτές» για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον Καϊάφα(όπως στο Φράγμα Πηνειού) ή ανεμογεννητριών (Λύκαιο Όρος). Σε αυτή τη φάσηο διευθύνων σύμβουλος, με νοοτροπία ιδιοκτήτη,αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ο Καϊάφας είναι στις προτεραιότητες της Εταιρίας και πολύ σύντομα, πιθανότατα μέχρι τον Φεβρουάριο, θα υπάρξει η πρόσκληση για εκδήλωση διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος..».
Όχι μόνο που θα το πουλήσουν, αλλά και «μπιρ παρά»;
Τα ανησυχητικά ερωτήματα:
1. Ο κ. Νικολακόπουλος δεν αναφέρει, αν ρώτησε πως προχωρούν τα έργα ή αν σταμάτησαν επειδή δεν πληρώνεται ο εργολάβος. Γιατί; Δεν τον ενδιέφερε ή γνωρίζει ότι το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών εδώ και μήνες προς όλες τις εργολαβίες και δεν ήθελε να το αποκαλύψει δημοσίως;Προς ενημέρωση του βουλευτή της ΝΔ αναφέρω ότι η εταιρία έχει ολοκληρώσει το 25% του έργου, παρά το γεγονός της συχνότατης στάσης πληρωμών. Αν υπάρξει ομαλή πληρωμή των έργων, η ανάδοχος εταιρία θα το παραδώσει στο τέλος του2022.
2. Ερώτησε ο βουλευτής της ΝΔ αν η ΕΤΑΔ (δηλαδή κυβέρνηση) έχει σκοπό να προχωρήσει στη Β’και Γ’ Φάση;
3. Τι εννοεί ο διευθύνων της ΕΤΑΔ ότι «μέχρι τον Φεβρουάριο, θα υπάρξει πρόσκληση για εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος»; Δηλαδή θα σταματήσει το συνολικά έργο, ύψους 17 εκατ. ξεπουλώντας τον Καϊάφα, όπως ήταν απαξιωμένος δεκαετίες εγκληματικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;Θέλουν να το πουλήσουν, στα δικά τους παιδιά, με ασήμαντο τίμημα, ως …κουφάρι;
4. Τι εννοεί ο κ. Νικολακόπουλος όταν γράφει ότι «ζήτησε από τον κ. Βλαστό να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και να τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός της ΕΤΑΔ»; Ποιος είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός της ΕΤΑΔ; Τον γνωρίζει; Και αν ναι γιατί δε τον παρουσιάζει στον Ηλειακό λαόκαι τους πολίτες του Δήμου Ζαχάρως;
Θα το πράξει;
Φοβάμαι ότι δικαιώνομαι, επί τα χείρω, όταν είχα γράψει (14/1/20)ότι «ελπίζω η κυβέρνηση της ΝΔνα μη σταματήσειτη χρηματοδότηση των έργων, διοχετεύοντας την αλλού..».
Σημείωση: Ά φάση (5 εκατ.) Εξυγίανση υδάτων, αποκατάσταση- ανάδειξη σπηλαίου των Ανυγρίδων Νυμφών, εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών του (ύδρευση, ενέργεια, αποχέτευση, αντιπυρική προστασία).
Β’ φάση(5 εκατ.):Παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος χώρου,αρχαιολογικού χώρου, κατολισθήσεων, αναβάθμιση της πηγής, καθαρισμός λιμνοθάλασσας, αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος.
Γ’ φάση(7 εκατ.)Αποκατάσταση-αναπαλαίωση κτιρίων, στόχοι τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.