Κάτι παραπάνω από δύσκολη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Πάτρας, εξαιτίας του κορωνοϊού και της έλλειψης χώρων, αλλά και προσωπικού, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα είπαν οι γιατροί της ΕΙΝΑ κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας που έκαναν το μεσημέρι της Τετάρτης, έξω από τα γραφεία της 6ης ΥΠΕ.

Όπως ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Απόστολος Ζιαζιάς οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας που είχαν φτάσει να είναι 11 στον αριθμό, παραμένουν έτσι, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό. 

Σύμφωνα με τον κ. Ζιαζιά τα όσα ανέφερε σε ανακοινώσεις της η 6η ΥΠΕ για την αύξηση των κλινών ΜΑΘ (αυξημένης φροντίδας) ως λύση στους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους ασθενείς covid, είναι ένα μεγάλο ψέμα.

«Το μόνο που άλλαξε είναι να μπουν οι μη διασωληνωμένοι σε έναν κοινό θάλαμο. Τίποτα άλλο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζιαζιάς, αναφερόμενος και στις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς που υπάρχουν, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό των ασθενών ΜΕΘ να παρακολουθούνται από μη ειδικευμένους γιατρούς που αναγκάζονται εξαιτίας των κενών να καλύψουν τις θέσεις αυτές.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζιαζιάς όλες οι έρευνες δείχνουν ότι ένας διασωληνωμένος ασθενής που δεν νοσηλεύεται σε ΜΕΘ χάνει κατά 90% με 95% την ζωή του, ενώ παρόλο που έχουν περάσει είκοσι μήνες από την αρχή της πανδημίας, δεν έχει γίνει καμία ενίσχυση σε κλίνες ΜΕΘ, ούτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ούτε στον Άγιο Ανδρέα.

Το ίδιο δύσκολη είναι η κατάσταση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από τους γιατρούς της ΕΙΝΑ, και στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, εκεί όπου για την ώρα νοσηλεύονται τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε απλή κλινική.

Αυτό που ζητάνε οι γιατροί της ΕΙΝΑ, πέρα από την ενίσχυση σε προσωπικό, είναι να ανοίξει το νοσοκομείο του Θώρακος για να μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί, σε απλές κλίνες 50 ασθενείς με κορωνοϊό και να δώσουν μία ανάσα στα νοσοκομεία, αλλά και να γίνει επίταξη του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ολύμπιον» για να βοηθήσει στην όλη κατάσταση.

«Για όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία υπάρχουν τεράστιες κρατικές ευθύνες, αλλά εξίσου μεγάλες και σε τοπικό επίπεδο, από πλευράς 6ης ΥΠΕ, αλλά και των διοικήσεων του κάθε ιδρύματος» κατέληξε ο κ. Ζιαζιάς.