Μεγαλώνει συνεχώς ο κύκλος του θανάτου από την φονική - όπως αποδείχτηκε - έξαρση του κορωνοϊού που διέπει την περιοχή μας εδώ και ένα μήνα σχεδόν, με ανθρώπους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στις ΜΕΘ.

Η είδηση των δυο αδελφών που έφυγαν από τη ζωή με διαφορά ωρών έρχεται για να σοκάρει την τοπική κοινωνία και να προσθέσει δύο ακόμα θύματα σε αυτόν τον κύκλο του θανάτου.

Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα μόνο στην Πάτρα και στα νοσοκομεία της αχαϊκής πρωτεύουσας έχουν φύγει πάνω από 20 άτομα από κορωνοϊό. Κοινό γνώρισμα των περισσότερων από αυτών είναι ότι δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του ιού, ενώ αρκετοί βρίσκονταν σε μία ηλικία από 60 και πάνω.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται για να δώσει μια απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση, με την σύμφωνη γνώμη των ειδικών της επιτροπής, αποφάσισε να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών.

Είναι η ηλικιακή κατηγορία που θα πρέπει να πέσει το βάρος της εμβολιαστικής διαδικασίας, έτσι ώστε να αυξηθούν τα άτομα των άνω των 60 που έχουν κάνει έστω και την πρώτη δόση. Οι περισσότερες νοσηλείες στις ΜΕΘ και οι θάνατοι προέρχονται από τους ηλικιωμένους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τους ιατρούς και τους επιστήμονες δεν είναι το ίδιο αθωράκιστοι με έναν εμβολιασμένο οι ηλικιωμένοι που έχουν κάνει έστω και τη μία δόση ή με αυτούς που έχει περάσει το χρονικό διάστημα της ανοσίας τους από τις δύο δόσεις, σε σύγκριση με εκείνους τους γέροντες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.

Η εμβολιαστική διαδικασία έχει αυξηθεί, η εικόνα έχει αλλάξει όμως το βάρος στα εμβόλια θα πρέπει να δοθεί στην πρώτη δόση για τους άνω των 60. Μόνο έτσι θα μειωθεί ο αριθμός των νοσηλειών και θα ανασάνουν οι ΜΕΘ.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν και στην περιοχή μας η τάση για την πρώτη δόση στις ηλικίες αυτές δείχνει να είναι αυξητική. Ρόλο σίγουρα σε αυτό παίζει το υποχρεωτικό πρόστιμο των 100 ευρώ. Έστω και αν αυτό φέρνει αντιδράσεις και σαν μέτρο έχει διχάσει την κοινή γνώμη.