Στιγμές γεμάτες μνήμες και άρνησης στη λήθη, έζησαν το τριήμερο 3,4 και 5 Δεκεμβρίου εκατοντάδες πολίτες από τα προσφυγικά και όλη την Πάτρα, οι οποίοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε μαζί με το Δήμο, τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών & Περιχώρων και την ΠΕΑΕ, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, για τη συμπλήρωση 78 χρόνων από το «Μπλόκο των Προσφυγικών».

Η πλατεία Ελευθερίας, το κτήμα «Μουρτζούχου», ο Παμμικρασιατικός και το κλειστό Γήπεδο Παναγίας Αλεξιώτισσας, αποτέλεσαν τα σημεία αναφοράς των φετινών εκδηλώσεων.

Ξεχωριστή ήταν η μουσική παράσταση – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη «Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Κλειστό Δημοτικό Γήπεδο Παναγίας Αλεξιώτισσας, σε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας Αρτέμη Μπεκρόπουλου. Στο πιάνο ήταν η Ανδρουτσοπούλου Κωνσταντίνα, στο Μπουζούκι ο Θανόπουλος Νίκος, επίσης στο μπουζούκι ο Παναγιώτου Χρήστος, στις κιθάρες ο Πασχαλης Μπασης, και ο Σίμος Νικολόπουλος, στο σαντούρι η Πέννυ Γεωργοπούλου, στα ντραμς ο Γιώργος Λαμπράκος, στα κρουστά, και τα τυμπάνια Γιώργος Θωίδης, στο τσέλο ο Αλέξανδρος Κακαρούμπας, στο Φλάουτο η Αλεξάνδρα Κοσμά, στο όμποε ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης και στο Κλαρινέτο ο Βασίλης Σιώζος. Αφηγητής ήταν ο Βασίλης Κόκκαλης και στο τραγούδι ο Δημήτρης Δημόπουλος

Η συμμετοχή της χορωδίας «Αντηχώ» ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή για λόγους ανωτέρας βίας.

Η «ενότητα» των κινηματογραφικών προβολών, με αποδέκτες μικρούς και μεγάλους, μέσα από την προβολή των ταινιών «Το τραγούδι του γκρι περιστεριού» και «Το ξυπόλυτο Τάγμα», που έγινε σε συνεργασία με το «Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας», έστειλε «μήνυμα» καταδίκης του πολέμου, του ναζισμού, αποτελώντας παράλληλα ύμνο της ειρηνικής ζωής.
Το παιδικό τμήμα του Παμμικρασιατικού παρουσίασε θεατρικό δρώμενο σε διδασκαλία της θεατρολόγου Κωνσταντίνας Βασιλακοπούλου. ενώ δρώμενο το Ποντιακό Τμήμα του «Παμμικρασιατικού» παρουσίασε δρώμενο σε Διδασκαλία της Χρύσας Σπυριδωνίδου.