Ανοίγει την Παρασκευή στις 10 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών στην ηλικία των 5 με 11 ετών, σε μία κρίσιμη περίοδο που δείχνει ότι ο ιός χτυπάει με ευκολία τις μικρές ηλικίες και υπάρχει μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές αυτές κατηγορίες.

Στην Πάτρα και γενικότερα στον νομό η αύξηση αυτή είναι αισθητή και παρατηρείται τόσο στα αποτελέσματα των rapid τεστ που γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα ή στα συνεργεία του ΕΟΔΥ, όσο και στα self τεστ που πραγματοποιούνται στα σχολεία.

Μάλιστα, ορισμένα από τα κρούσματα αυτά αρρωσταίνουν βαριά φτάνοντας να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία και αυτό φαίνεται από τις κατά καιρούς νοσηλείες που καταγράφονται.

Για παράδειγμα στο Καραμανδάνειο το τελευταίο μήνα έχουν νοσηλευτεί τρία παιδιά με covid, ενώ και στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ υπάρχει σε σχεδόν καθημερινή βάση ένας αριθμός νοσηλειών που κυμαίνεται στα δύο με πέντε παιδιά.

Ο εμβολιασμός λοιπόν για τις ηλικίες των 5 με 11 έρχεται ίσως την πιο κατάλληλη στιγμή για όσους θέλουν να θωρακίσουν τα παιδιά τους από τον ιό και να προστατεύσουν την υγεία τους.

Η τεχνική δυσκολία για τους παιδιάτρους

Όπως είναι γνωστό το σύνολο των παιδιάτρων της Πάτρας είναι υπέρ του εμβολίου και είναι κάτι που συνιστούν στους γονείς όταν τους ρωτούν.

Όμως μέχρι ώρας παρόλο που είχε δοθεί το πράσινο φως στους παιδιάτρους για να κάνουν το εμβόλιο ακόμα και στα ιατρεία τους για την ηλικιακή κατηγορία των 12-17 κανείς από αυτούς δεν συμμετείχε στην εμβολιαστική διαδικασία.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας Άννα Μαστοράκου μόλις δύο παιδίατροι είχαν κάνει τη σχετική αίτηση για να κάνουν το εμβόλιο. Το γεγονός αυτό οφείλεται βασικά σε τεχνικά ζητήματα και δυσκολίες.

Η κυριότερη από αυτές τις δυσκολίες έχει να κάνει με ότι το κάθε φιαλίδιο εμπεριέχει δέκα εμβόλια. Οπότε ήταν δύσκολο για τον παιδίατρο να διατηρήσει τα εμβόλια αυτά και να βρει δέκα παιδιά για να εμβολιαστούν.

«Θεωρώ ότι τώρα που θα ανοίξει η διαδικασία και για τα παιδιά της ηλικίας των 5 με 11 ετών θα υπάρξει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους παιδιάτρους» τονίζει η κ. Μαστοράκου.

Κάνουν στην άκρη τις αναστολές τους

Πάντως, το θετικό είναι ότι ολοένα και περισσότεροι γονείς κάνουν στην άκρη τις αναστολές που είχαν για να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους - παρόλο που και αυτοί μπορεί να είναι εμβολιασμένοι - και εκεί που πριν από μερικούς μήνες ήταν πλήρως αρνητικοί, πλέον το σκέφτονται.

Το αν θα ξεπεράσουν πλήρως τις αναστολές τους για το εμβόλιο στις μικρές ηλικίες αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη. Ωστόσο, όλη η επιστημονική κοινότητα και ολοένα και περισσότερες χώρες σπάνε το φράγμα και ανοίγουν την πλατφόρμα των εμβολιασμών για τα μικρά παιδιά.

Πάντως στην Ελλάδα και στην περιοχή μας ο εμβολιασμός στις προεφηβικές και εφηβικές ηλικίες (12 -18) εξακολουθεί να κινείται σε ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο, με τους περισσότερους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου να παραμένουν ανεμβολίαστοι.