Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στη Γερμανία αναμένουν ότι ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα παραμείνει μόνο για μια θητεία στην καγκελαρία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της YouGov.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του Γερμανικού Πρακτορείου, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 20% των ερωτηθέντων αναμένει ότι ο συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) με επικεφαλής έναν πολιτικό του SPD θα καταρρεύσει πριν από τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Ένα άλλο 44% εκτιμά ότι ο Σολτς θα παραμείνει στη θέση του για μια τετραετία, αλλά δεν θα επανεκλεγεί.

Μόνο το 16% αναμένει μια δεύτερη θητεία για τον Σολτς. Και μόλις το 1,3% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Σολτς θα παραμείνει για όσο διάστημα παρέμεινε και η προκάτοχός του στην καγκελαρία, η Ανγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ θα έχει υπηρετήσει 16 χρόνια ως καγκελάριος της χώρας όταν θα εγκαταλείψει την θέση της με την ανάληψη των καθηκόντων του Σολτς.

Ο 63χρονος Σολτς έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θεωρεί την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο πέραν της παρούσας εκλογικής θητείας.

Πρώην υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος υπό την Μέρκελ, ο Σολτς έχει δεσμευτεί να διαχειριστεί τις επερχόμενες προκλήσεις σθεναρά: «Η Γερμανία μπορεί να απογειωθεί», έχει δηλώσει.

Αλλά ούτε το ένα τέταρτο των πολιτών στη Γερμανία (22%) αναμένει μεγάλες αλλαγές, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της YouGov.

Συνολικά το 51% εκτιμά ότι ο συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» δεν θα επιφέρει μεγάλη αλλαγή στη χώρα με το 16% να μην αναμένει καμία αλλαγή.

Το 11% δεν απάντησε στη δημοσκόπηση. Μια καθαρή πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Γερμανία (55%) είναι ικανοποιημένη με την θητεία της Μέρκελ. Μόνο το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο και το 7% δεν έδωσε καμία πληροφορία.