Σε στενή επιτήρηση βρίσκονται τρεις ευρύτερες περιοχές της χώρας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, η οποία έχει φτάσει και επισήμως στην πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα όλα τα κρούσματα από την Κρήτη, την Δυτική Ελλάδα και την Αθήνα θα εξετάζονται άμεσα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ώστε σε περίπτωση που βρεθεί ένα νέο κρούσμα με την παραλλαγή Όμικρον να ξεκινήσει αμέσως ιχνηλάτηση.

Άλλωστε τα τρία κρούσματα που έχουν βρεθεί στη χώρα μας με την παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκαν σε Αττική και Κρήτη και γι΄αυτό οι έλεγχοι στις δύο αυτές περιφέρειες είναι αυξημένοι.

Μάλιστα όπως σημείωσε στην ΕΡΤ και ο επιστημονικός διευθυντής του ελληνικού κέντρου γονιδιωματικής, Δ. Θάνος, υπάρχει ένα συγκεκριμένο ύποπτο μοριακό χαρακτηριστικό στην παραλλαγή Όμικρον που δεν υπάρχει στην Δέλτα και γι΄αυτό ελέγχονται πρώτα τα κρούσματα με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Θάνος ακόμη δεν υπάρχει κάποιο «πολύ ύποπτο κρούσμα».

Εκτίμηση πως τα εμβόλια θα μας προστατεύσουν και από την παραλλαγή Όμικρον
«Το θέμα πως μέχρι την παραλλαγή Όμικρον είναι πως δεν είχαμε ανιχνεύσει ποτέ στο παρελθόν κάποια παραλλαγή του ιού με τόσες πολλές μεταλλάξεις. Μάλιστα κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον είχαν βρεθεί και σε άλλες μεταλλάξεις όπως στο στέλεχος Β όπου και σε αυτό το στάδιο οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις είχαν συνδεθεί με ανοσολογική διαφυγή, δηλαδή τα αντισώματα που είχαμε δεν εξουδετέρωναν τόσο εύκολα τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θάνος.

Όπως τόνισε ο ίδιος οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δείχνουν πως τα εμβόλια τα οποία έχουμε προστατεύουν από την βαριά νόσηση.

«Εκτιμώ πως θα υπάρχει καλή προστασία από τη βαριά νόσηση, αλλά μικρή προστασία από τη νόσηση αυτή κάθε αυτή αλλά και με την εμφάνιση νοσημάτων. Άλλωστε το ίδιο πράγμα συνέβη και με την Δέλτα. Δεν αναμένονται, λοιπόν, σημαντικές διαφορές σε σχέση τη Δέλτα, αλλά πιθανώς να υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», τόνισε ο κ. Θάνος συμπληρώνοντας πως όπως η Δέλτα αντικατέστησε την Ά, έτσι και η Όμικρον θα αντικατασταθεί από την Δέλτα, καθώς είχε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Την μεταδοτικότητα.