Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε ένα υποσύνολο των συμμετεχόντων της μελέτης COV2008 και διεξήχθη στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC) των ΗΠΑ υπό τον Δρ Νταν Μπαρους, σύμφωνα με την οποία μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της κατά της COVID-19, όταν χορηγείται έξι μήνες μετά από ένα αρχικό σχήμα δύο δόσεων με το Comirnaty των Pfizer/BioNTech, αύξησε τόσο την αντισωματική όσο και την T-κυτταρική απόκριση.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν τα πιθανά οφέλη του ετερόλογου αναμνηστικού εμβολιασμού, δηλαδή της προσέγγισης Mix and Match, σύμφωνα με άρθρο που περιγράφει αυτά τα αποτελέσματα και δημοσιεύθηκε στη βάση medRxiv.

Υπενθυμίζεται ότι, το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 αξιοποιεί την τεχνολογία AdVac® της Janssen και την κυτταρικά επαγόμενη ανοσία, συμπεριλαμβανομένων των CD4+ και CD8+ αποκρίσεων. Τα T-κύτταρα μπορούν να στοχεύουν και να καταστρέφουν κύτταρα τα οποία έχουν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, τα CD8+ T-κύτταρα μπορούν να καταστρέφουν απευθείας τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί, ενώ υποβοηθούνται σε αυτό από τα CD4+ T-κύτταρα.

Αυτά τα δεδομένα Φάσης 2 ενισχύονται από προκαταρκτικά αποτελέσματα από την κλινική μελέτη UK COV-BOOST που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, τα οποία έδειξαν ότι μετά τον αρχικό εμβολιασμό με δύο δόσεις είτε του BNT162b2 (n=106) είτε του ChAdOx1 nCov-19 (n=108), μια αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 αύξησε τις αντισωματικές και T-κυτταρικές αποκρίσεις.

Τι έδειξε η μελέτη COV2008

Η μελέτη COV2008 είναι μια εν εξελίξει, τυφλοποιημένη κλινική δοκιμή Φάσης 2 με χορηγό την Johnson & Johnson (VAC31518COV2008), για την αξιολόγηση του εμβολίου της Εταιρείας κατά της COVID-19 όταν χορηγείται ως αναμνηστική δόση σε ενηλίκους ηλικίας 18 ετών και άνω.

Σε βιοαποθετήριο δειγμάτων του Νοσοκομείου BIDMC συλλέχθηκαν δείγματα από άτομα που έλαβαν το εμβόλιο BNT162b2. Οι συμμετέχοντες είτε συνέχισαν την παρακολούθηση στο βιοαποθετήριο και έλαβαν ενισχυτική δόση με 30 ug του BNT162b2 είτε εντάχθηκαν στη μελέτη COV2008 (NCT04999111) και έλαβαν ενισχυτική δόση με 5, 2,5, ή 1x1010 vp του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 (n=41).

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 μετά από ένα αρχικό εμβολιαστικό σχήμα με το BNT162b2 φαίνεται ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση των CD8+ T-κυτταρικών αποκρίσεων από ό,τι η χορήγηση ενισχυτικής δόσης με το BNT162b2. Αυτά τα δεδομένα T-κυτταρικής απόκρισης δείχνουν διαφορές ανάμεσα στις ανοσολογικές αποκρίσεις μετά από ομόλογη και μετά από μικτή χορήγηση.

Τόσο το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 όσο και το BNT162b2, όταν χορηγήθηκαν ως αναμνηστικές δόσεις, οδήγησαν σε παρόμοια επίπεδα εξουδετερωτικών και δεσμευτικών αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2, καθώς και κατά των παραλλαγών Δέλτα και Βήτα, τέσσερις εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση. Ωστόσο, μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 με τη μικτή προσέγγιση, τα αντισώματα συνέχισαν να αυξάνονται για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, ενώ στα άτομα που έλαβαν αναμνηστική δόση του εμβολίου BNT162b2 με την ομόλογη προσέγγιση, τα αντισώματα μειώνονταν από την εβδομάδα 2 έως την εβδομάδα 4 μετά την αναμνηστική δόση.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι ικανά να προσδένονται στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού με τρόπο που εξουδετερώνει τον ιό.

«Τα πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι μια μικτή προσέγγιση όσον αφορά τον αναμνηστικό εμβολιασμό μπορεί να παράσχει στους εμβολιαζόμενους διαφορετική ανοσολογική απόκριση κατά της COVID-19 από ό,τι μια ομόλογη προσέγγιση. Σε αυτή την προκαταρκτική μελέτη, όταν χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες αναμνηστική δόση του Ad26.COV2.S έξι μήνες μετά από ένα αρχικό σχήμα με το εμβόλιο BNT162b2, υπήρξε συγκρίσιμη αύξηση των αντισωματικών αποκρίσεων την εβδομάδα 4 μετά την αναμνηστική δόση και μεγαλύτερη αύξηση των CD8+ T-κυτταρικών αποκρίσεων με το Ad26.COV2.S συγκριτικά με το BNT162b2», εξηγεί ο Δρ Μπαρους, Διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στο BIDMC.

«Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν πολύτιμες επιστημονικές γνώσεις για το εμβόλιό μας όταν χρησιμοποιείται στο πλαίσιο μιας μικτής προσέγγισης για τον αναμνηστικό εμβολιασμό και μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των στρατηγικών αναμνηστικού εμβολιασμού με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας. Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν τις ολοένα αυξανόμενες αποδείξεις που δείχνουν ότι η υιοθέτηση της μικτής προσέγγισης στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 αυξάνει με επιτυχία τις χυμικές και κυτταρικές αποκρίσεις κατά του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2, καθώς και κατά των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα», σχολιάζει με τη σειρά του Μαθάι Μαμμεν, Παγκόσμιος Επικεφαλής της Janssen Research & Development της Johnson & Johnson.