Μια από τις πιο συγκινητικές ανακηρύξεις Διδακτόρων  του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν αυτή που τελέστηκε πριν από μερικές μέρες.

Ο πρόεδρος και ιδρυτής του  Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, έγινε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από μία πραγματικά εμπνευσμένη πρωτοβουλία που είχε το Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.

Η εκδήλωση ήταν συγκινητική και χαρακτηριστικό είναι το κείμενο της ανάρτησης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστου Μπούρα που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη ξεχωριστή αυτή ανακήρυξη και την τιμή του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος για αυτή την πρωτοβουλία.   

«Μια ιδιαίτερη μέρα  για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αποδίδει  την τιμή που αξίζει σε ένα πρόσωπο που έχει καταφέρει να φέρει Χαμόγελο σε 1.800.000 παιδιά. Σε παιδιά θύματα βίας, σε  παιδιά με προβλήματα υγείας, σε παιδιά πνιγμένα από την οικονομική και ψυχολογική  ένδεια. Και έχει  βρει λύση.

Εικοσιέξι χρόνια ο Κώστας  Γιαννόπουλος παλεύει για τα παιδιά. Επιδίδεται σε έναν απίστευτο αγώνα,  με τεράστια δύναμη και απίστευτη αφοσίωση προσφέρει με κάθε τρόπο, απλόχερα ενδιαφέρον, στοργή και αγάπη και κυρίως σκύβει  με σεβασμό στα προβλήματά τους και δίνει λύση. Για να φέρει το χαμόγελο στα παιδιά που έχουν ανάγκη. 

Εκτελεί με όλες του τις δυνάμεις την επιθυμία, την  ιερή παρακαταθήκη του γιού του Ανδρέα που «έφυγε» στις  9 Νοεμβρίου του 1995. Του 10χρονου αγοριού που μόλις  λίγο πριν «φύγει» έγραψε σε μια μικρή σελίδα του Ημερολογίου του:  «Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για αυτά τα παιδιά στο δρόμο που τους λείπει το χαμόγελο.

Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαΐ, και μερικά δεν έχουν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν να αφήσετε τα λόγια, ας ενωθούμε κι ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά: αλβανάκια, άσπρα, μαύρα, όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο σύλλογος θα λέγεται “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”. Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε, αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε.  Ανδρέας Γιαννόπουλος 9 Νοεμβρίου 1995». 

Ο πατέρας λοιπόν αυτού του εμπνευσμένου παιδιού άφησε τα πάντα για να κάνει πραγματικότητα την ευχή και επιθυμία του γιου του και έτσι ιδρύθηκε ο γνωστός  σε όλους  Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από τον Κώστα Γιαννόπουλο.

Να θυμίσω πως ο συγκεκριμένος  Οργανισμός στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με την πολύτιμη υποστήριξη εθελοντών, ενώ στηρίζεται στους πολίτες και τις εταιρείες, οι οποίοι εμπιστευόμενοι το έργο του, το στηρίζουν έμπρακτα μέσω δωρεών και χορηγιών.  Τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία και δημοσιοποιούνται, ελέγχονται από το Διεθνές Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Ernst and Young.

Αυτόν τον πατέρα και  μέσω αυτού, το ξεχωριστό  παιδί που έφυγε  πρόωρα, τιμά  το Πανεπιστήμιο Πατρών  με τον τίτλο του επίτιμου Διδάκτορα.  Γιατί το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει χρέος και οφειλή όχι μόνον να τιμά αλλά και να συνδράμει ανθρώπους αυτής της εμβέλειας. Ο Κώστας Γιαννόπουλος μετουσιώνει σε πράξη την ανθρωπιά και την  κοινωνική αλληλεγγύη  με αδιάκοπο αγώνα ώστε να δίνει ελπίδα στο μέλλον. Στο μέλλον που είναι τα παιδιά.

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, τιμώμενος για τα 26 χρόνια αδιάκοπης και ουσιαστικής προσφοράς του δίπλα σε κάθε παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη ή κίνδυνο».