Μπορεί να μην υπάρχουν το τελευταίο διάστημα νέες καταγγελίες, όμως, η μαύρη εργασία, συνεχίζει να μαστίζει την αγορά και να αποτελεί ένα φαινόμενο που κληρονόμησε η οικονομική κρίση στην κρίση της πανδημίας.

Σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν καλά την αγορά η άφιξη της καραντίνας και του lockdown μεγάλωσε ακόμα περισσότερο το ποσοστό της μαύρης εργασίας, με δεκάδες εργαζόμενους να δουλεύουν στα κρυφά, χωρίς να υπάρχουν πουθενά.

Το παράδοξο είναι ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα μαύρα συναινούν με την εργοδοσία στο να μην έχουν ασφάλεια είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί δεν θέλουν να χάσουν ένα από τα επιδόματα που μπορεί να δίνει το κράτος σε ανέργους ή σε άτομα που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Το επίδομα αυτό προστίθεται συνήθως με τον πενιχρό μισθό τους και στο σύνολο του βγαίνει ένα ποσό, ίσα για να πληρώνουν τις ανάγκες τους, τις δικές τους ή και της οικογένειας τους.

Αφήνουν έτσι στην άκρη το αύριο, σκέφτονται μόνο το σήμερα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων αυτών να έρθει κάποια στιγμή μέσα από το πλήρωμα του χρόνου που δεν συμπληρώνουν ένσημα για να πάρουν έστω και το ελάχιστο της σύνταξης.

Η κατάσταση αυτή βέβαια βολεύει και τους εργοδότες, γνωρίζοντας ότι ρισκάρουν ένα μεγάλο πρόστιμο σε περίπτωση που τους ανακαλύψει ένα ελεγκτικό κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας.

Έλεγχοι μόνο κατόπιν καταγγελιών

Όμως από την άλλη η επιθεώρηση εργασίας έχει πάψει στην εποχή της πανδημίας να προχωρά από μόνη της σε ελέγχους στην αγορά, είτε στα μαγαζιά του εμπορίου, είτε στα καταστήματα εστίασης.

Έλεγχοι για μαύρη εργασία γίνονται μόνο κατόπιν καταγγελιών και υποδείξεων των σωματείων. Όμως από τη στιγμή που η κατάσταση αυτή είτε βολεύει εργαζόμενους και εργοδότες, είτε υπάρχει ο φόβος και το ομερτά, καταγγελίες δεν γίνονται.

Όλοι έχουν τα στόματα κλειστά και το γαϊτανάκι της μαύρης εργασίας συνεχίζεται. Μάλιστα, το κλίμα ομερτά είναι ακόμα μεγαλύτερο σε περιόδους που υπάρχει αβεβαιότητα και ανασφάλεια στην αγορά, τόσο από πλευράς εργοδοτών, όσο και από πλευράς εργαζομένων. Όπως για παράδειγμα η εποχή που διανύουμε…