Η Όμικρον ίσως να είναι η μετάλλαξη που να σημάνει το τέλος της πανδημίας, έτσι όπως την ξέραμε μέχρι ώρας, αν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για αυτή επιβεβαιωθούν.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας Άννα Μαστοράκου μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου, "Πράσινο, Κόκκινο σε Γαλάζιο Φόντο" στο Max Fm, τα στοιχεία που υπάρχουν για τη μετάλλαξη Όμικρον έχουν να κάνουν με το στοιχείο της υπερμετάδοσης που την διακρίνει, αλλά και με το ότι δεν υπάρχουν καταγραφές για βαριά νόσηση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η επιστημονική κοινότητα για τη μετάλλαξη Όμικρον, δεν οδηγεί σε νοσηλείες και σε θανάτους, σε αντίθεση με τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει ως συνέπεια της βαριά συμπτώματα και διασωληνώσεις, ειδικά για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Από την άλλη αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλει ακόμα πιο εύκολα τα μικρά παιδιά και γενικότερα τις μικρές ηλικίες. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί αρκετές επαναμολύνσεις και μολύνσεις σε εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου αν όλα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιωθούν και κυριαρχήσει η μετάλλαξη Όμικρον τότε μέσα στους επόμενους μήνες ίσως να έχουμε καταφέρει, σε συνδυασμό με το όπλο των εμβολίων, να μετατρέψουμε την πανδημία σε ενδημία.