Καλή η φάτνη δεν λέμε. Καλό και το Χριστουγεννιάτικο χωριό. Ας μην γκρινιάζουμε μέρες που έρχονται τη στιγμή μάλιστα που ο διάκοσμος και ο στολισμός στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας δεν έχει καν ολοκληρωθεί.

Όμως είναι ηλίου φαεινότερον ότι και αυτή τη χρονιά θα λείψει στην Πάτρα αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται η πόλη για να τραβήξει επισκέπτες και να κεντρίσει την προσοχή των κατοίκων της, κάνοντας τους να μπουν στο κλίμα και στη μαγεία των ημερών.

Τι είναι αυτό που λείπει και που στην ουσία έλειπε πάντοτε από την Πάτρα, ανεξαρτήτου προσώπων που ασκούσαν κάθε φορά την εξουσία στην πόλη;

Ένα ξεχωριστό, ένα παραμυθένιο μέρος, ένα καλλιτεχνικό - δημιουργικό πρότζεκτ που θα αποτελέσει από μόνο του έναν πόλο για επισκέπτες και θα κάνει την Πάτρα ένα σημείο αναφοράς και για τις μέρες των Χριστουγέννων.

Όπως για παράδειγμα ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα ή η Ονειρούπολη στην Δράμα. Το λέμε αυτό γιατί η Πάτρα έχει την δυνατότητα για να γίνει αυτό το σημείο αναφοράς μέσα από ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο μέρος που μπορεί να κατασκευαστεί.

Έχει το καλλιτεχνικό έμψυχο δυναμικό του Καρναβαλικού Συνεργείου της, ενώ εκτός αυτού σε αυτή την πόλη ζουν και σημαντικοί καλλιτέχνες που εργάζονται ως ιδιώτες στον κατασκευαστικό τομέα και φτιάχνουν υπέροχα πράγματα.

Θέλετε και ένα τρανταχτό παράδειγμα πάνω σε αυτό, χωρίς καμία διάθεση να κάνουμε διαφήμιση ή να προβάλλουμε κάποιον καλλιτέχνη; Το παράδειγμα το συναντήσαμε στα social media.


O Βόλος φαίνεται ότι είναι μία από τις πόλεις που διεκδικεί να πάρει ένα κομμάτι από την χριστουγεννιάτικη πίτα από τα Τρίκαλα και την Δράμα. Το δικό του χωριό (θεματικό πάρκο) που θα διαχειρίζεται ο Δήμος Βόλου στηρίζεται από ότι καταλάβαμε στο γνωστό παραμύθι του Πινόκιο και του καλού γέροντα Τζεπέτο.

Γύρω από αυτό το παραμύθι φτιάχτηκε μια ολόκληρη πολιτεία που οι καλλιτεχνικές της δημιουργίες κατασκευάστηκαν από τα χέρια και την έμπνευση του Eno Shkodrani. Ενός δημιουργού που ως γνωστόν ζει και δραστηριοποιείται στην Πάτρα.

Στην Πάτρα μάλλον δεν ενδιαφέρθηκε κανείς από τους αρμοδίους για ένα παρόμοιο project. Στον Βόλο το όλο project στήθηκε από μία ομάδα τους Dreamworkers που ειδικεύεται στην κατασκευή θεματικών πάρκων, έχοντας κάνει υπέροχες δουλειές σε πολλές πόλεις της επικράτειας. 

Στην Πάτρα υπάρχουν καλλιτέχνες και δημιουργοί (όχι ένας αλλά πολλοί) για να αναλάβουν μία τέτοια δουλειά. Να υποθέσουμε όμως ότι δεν υπάρχουν… dreamworkers;