Την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη το Τμήμα Δικαιωμάτων και το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «3η Δεκεμβρίου 2021 Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων - Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανοίγει την συζήτηση με την κοινωνία και τις ανάγκες της στην πρώτη γραμμή».

Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η Θεανώ Φωτίου, Βουλεύτρια Νοτίου Τομέα Αθήνας, Αναπληρώτρια Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η Καίτη Θεοχάρη, Συντονίστρια τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και η Μαργαρίτα Καραγιώργου-Λάζαρη, Πρόεδρος ΕΕΑΣΚΠ, Πρόεδρος Ε.Ε. ΠΟΜΑμεΑ, Μέλος Γραμματείας τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τη συζήτηση συντόνισε ο υπεύθυνος του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας Γρηγόρης Μαρκέτος και έκαναν παρέμβαση ο Αντώνης Χαροκόπος, Περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος Δ.Σ. της ΠΟΜΑμεΑ (Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων), η Χριστίνα Μπίκου, Πρόεδρος του ΣΟΨΥ, η Ανδρομάχη Σαλαμαλίκη, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), η Αγγελική Στεφανάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Νομού Αχαΐας «Άλμα Ζωής», ο Ανδρέας Λίβανος, ΓΓ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και η Σοφία Κωνσταντέλια, Συντονίστρια του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στη συζήτηση απηύθυνε χαιρετισμό η Βουλεύτρια Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου.

Η Θεανώ Φωτίου ανέφερε ότι εξαιτίας του χειρισμού της πανδημίας από την κυβέρνηση οι ανάπηροι συμπολίτες μας τέθηκαν στο περιθώριο, καθώς δεν προτεραιοποιήθηκαν στον εμβολιασμό και αποκλείστηκαν από τις αναγκαίες θεραπείες τους καθώς επί της ουσίας το δημόσιο σύστημα υγείας μετατράπηκε σε μονοθεματικό, μόνο για covid 19. Επίσης καθώς η πανδημία επιβάρυνε το ήδη αυξημένο κόστος διαβίωσης των ανάπηρων συμπολιτών μας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τρεις φορές σειρά τροπολογιών για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους, όπως το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, το διπλό επίδομα για τους ανασφάλιστους ανάπηρους, το επίδομα για νέους αναπήρους που λόγω πανδημίας δεν πρόλαβαν να πιστοποιηθούν. Κανένα από τα παραπάνω μέτρα στήριξης δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση, αντιθέτως στον προϋπολογισμό του 2021 περιέκοψαν 88.000.000 σε σχέση με το 2019 τις δαπάνες για τις παροχές σε άτομα αναπηρία.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση ατόμων με αναπηρία που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος. Οι άξονες αυτές είναι:

Αλλαγή της καθημερινότητας των αναπήρων. Προσβασιμότητα στο φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον για όλους. Προστασία του δικαιώματος στην εργασία, με στόχο ο νόμος που ψηφίσαμε το 2017 για κάλυψη του 15% των θέσεων στο δημόσιο από ανάπηρους και τις οικογένειές τους να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Διασφάλιση του μέλλοντος των αναπήρων, πέρα από τον εμβληματικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αποιδρυματοποίηση, απαντάμε στην αγωνία των γονέων των παιδιών με αναπηρία με την ίδρυση 500 κοστολογημένων ΣΙΔ

Αλλαγή του τρόπου πιστοποίησης και αντιμετώπισης της βλάβης, στόχος είναι μείωσης της γραφειοκρατίας μέσω της επέκταση σε όλη την Χώρα του ηλεκτρονικού φακέλου που εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2018 σε μεγάλες πόλεις και τον εκσυγχρονισμού του ΕΠΑ, όπως ξεκίνησε το 2018 με τη συμπερίληψη 132 μη αναστρέψιμων ασθενειών και 45 σπάνιων παθήσεων.

Η Καίτη Θεοχάρη ανέφερε ότι σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή των αναπήρων σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής καθώς και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Για αυτό το λόγο καλούμε τους συλλογικούς φορείς που εκπροσωπούν το αναπηρικό κίνημα να συνδιαμορφώσουμε ένα ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα στο επίκεντρο του οποίου να βρίσκονται οι ανάπηροι και οι χρόνια ασθενείς.

Η Μαργαρίτα Καραγιώργου-Λάζαρη μίλησε για την διπλή μάχη της γυναίκας με αναπηρία. Σημείωσε ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις τόσο λόγω του φύλου όσο και λόγω αναπηρίας. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών με αναπηρία, και να εντάξει τη διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές για την αναπηρία.

Οι εκπρόσωποι των φορέων στις παρεμβάσεις τους περιέγραψαν τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι συμπολίτες μας τα οποία επιδεινώθηκαν περαιτέρω λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που αυτή έχει φέρει στην καθημερινότητα τους.