Σε τοποθεσία με υπέροχη θέα, σε μια απότομη πλαγιά στα Γεράνεια Όρη, πάνω από το Λουτράκι και κοντά στην Κόρινθο, βρίσκεται η Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου.

Η μονή βρίσκεται σε κτηριακό συγκρότημα, που αποτελεί επέκταση του αρχαίου ασκητηρίου του 12ου αιώνα. Η μονή ιδρύθηκε και επεκτάθηκε γύρω από το παλαιό ασκητήριο με κόπους και θυσίες το 1952. Το 1904, σε μια προσπάθεια διευθέτησης και διάνοιξης του χώρου του σπηλαίου αυτού, αποκαλύφθηκε το σκήνωμα του Αγίου. Ήταν στεγασμένο με κεραμίδια για να προστατεύεται από την υγρασία και ευωδίαζε πλούσιο άρωμα. Πάνω από το σκήνωμα υπήρχε τοποθετημένη περγαμηνή με το όνομα του Οσίου και συνοδευόταν από ξύλινο σταυρό και βυζαντινά νομίσματα. Σήμερα το σπήλαιο του Οσίου Παταπίου, διαστάσεων 8Χ4.5μ. βρίσκεται στα ΒΔ του καθολικού της μονής και διαθέτει Ιερό βήμα και Πρόθεση λαξευμένη στο βράχο.

Από το 1952 λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι με σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Το 1952 η πρώτη μοναχή που εγκαταστάθηκε στη μονή υπήρξε η οσιότατη μακαριστή μοναχή Συγκλητική Στεργίου. Η θέα και η φυσική ομορφιά τής μονής ανταμείβει τον επισκέπτη - προσκυνητή.