Δύο έτοιμες μελέτες έχει στην διάθεση του το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας που θα βοηθήσουν στην προστασία των παράκτιων ζωνών της Πάτρας και της Δυτικής Αχαΐας και στην αποφυγή καταστάσεων σαν και αυτές που έζησε η περιοχή πριν από μερικές μέρες που ολόκληρες περιοχές που γειτνιάζουν με την παραλιακή ζώνη μετατράπηκαν σε λίμνες.

Η πρώτη μελέτη αφορά την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου στο Ρίο από το ύψος του ξενοδοχείου Πόρτο Ρίου έως και την οδό Γεωργίου Παπανδρέου στο Ακταίο. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ το οποίο είναι ώριμο και μπορεί να χρηματοδοτηθεί πολύ γρήγορα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Το άλλο σκέλος αφορά την περιβόητη μελέτη του γραφείου Ρογκάν, που συντάχθηκε το 2018 για λογαριασμό της Περιφέρειας. Προβλέπει αντιδιαβρωτικά έργα από το ύψος του Κόκκινου Μύλου στη νότια Πάτρα, μέχρι την παραλία Καλαμακίου στην Δυτική Αχαΐα.

Η μελέτη που επικαιροποιήθηκε στο τμήμα από τα Ροΐτικα μέχρι και το ξενοδοχείο «Ποσειδών» στα Καμίνια, προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο, έχει προϋπολογισμό μόνο 10 εκατ. ευρώ και μπορεί κατά τον κ. Αϊβαλή να γίνει επιλέξιμη για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση και επίσπευση και για τα δύο έργα. Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, πρόσθεσε ο Βασίλης Αϊβαλής, τονίζει ότι είναι άμεση ανάγκη υλοποίησης των συγκεκριμένων μελετών, για να ξεκινήσουμε από κάπου, στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται προστασία των ακτών.

Πηγή: Πελοπόννησος