Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, με την οποία ζητάει τη δημιουργία σχολής αμπελουργίας και οινολογίας στο Αίγιο.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

"Η Αχαΐα αποτελεί νομό με μεγάλη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγική βάση, αλλά και τόπο που παράγει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (λάδι, κρασί, λεμόνια, πορτοκάλια, σταφίδα, σταφύλια, πατάτες, καρπούζια, μήλα, βερύκοκα, κεράσια, τυριά, γάλα, κλπ).

Ειδικότερα, η Αιγιάλεια φημίζεται για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά της, το λάδι, και φυσικά τα εσπεριδοειδή.

Ωστόσο, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας στην ευρύτερη περιοχή παραμένει ουσιαστικά στάσιμος για δεκαετίες.

Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και οι νέες συνθήκες σε ολόκληρο το φάσμα της παραγωγικής αλυσίδας, καθιστούν απαραίτητη την ειδίκευση και τη συνεχή ενημέρωση στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων σε συνδυασμό με την έμφαση στις σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους παραγωγής, θα δώσουν υπεραξία στα τοπικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και διευκολύνοντας την προώθηση τους στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, αναμένεται να επιταχυνθεί και η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ευφυή γεωργία, την κυκλική οικονομία, την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, τις εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας και την περιβαλλοντική προστασία.

Τα παραπάνω επιχειρήματα καθιστούν εύλογο και απόλυτα δίκαιο το αίτημά μου για τη δημιουργία σχολής αμπελουργίας και οινολογίας στο Αίγιο, που συνδέεται άμεσα με τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής".


Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας: α) σε ποιες ενέργειες θα προβούν με σκοπό τη δημιουργία σχολής αμπελουργίας και οινολογίας στο Αίγιο και β) ποιο το χρονοδιάγραμμα λειτουργία της.