Διακυμάνσεις στα αποτελέσματα των self τεστ και στην διασπορά στα σχολεία της Πάτρας και της Αχαΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων που εντοπίζονται στις σχολικές κοινότητες του νομού, έχει να κάνει με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου.

Εκεί ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μια άνοδο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, τόσο στους μαθητές, όσο και στους εκπαιδευτικούς. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, κατά συνέπεια είναι πιο εκτεθειμένα στον ιό και τον μεταδίδουν ακόμα πιο εύκολα στους γονείς και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Αυτό είναι ένα επικίνδυνο σημείο που σχετίζεται με την σχολική διασπορά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί και οι κλήσεις προς την αρμόδια αντιδημαρχία για απολυμάνσεις σε σχολεία που έχουν εντοπιστεί κρούσματα.

Οι κλήσεις αυτές από δύο περίπου την ημέρα κατά μέσο όσο έχουν φτάσει στις πέντε τουλάχιστον. Το ενθαρρυντικό είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα κρούσματα που εντοπίζονται δεν προέρχονται από το ίδιο σχολικό τμήμα και σπάνια από το ίδιο σχολείο.

Η διασπορά, δηλαδή, δεν έχει γίνει εστία εξαιτίας των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται όταν εντοπίζεται ένα κρούσμα. Όμως υπάρχει αρκετός φόβος από τους γονείς και πολλοί είναι αυτοί που όταν ακούν για ένα κρούσμα στα σχολείο τους, κάνουν να στείλουν το παιδί τους για μάθημα μία εβδομάδα και παραπάνω.

Αποτέλεσμα αυτού είναι τα μαθήματα να γίνονται σε αίθουσες με τους μισούς και λιγότερους  ίσως μαθητές, κυρίως στα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. 


Τι γίνεται στην δευτεροβάθμια

Διακυμάνσεις των κρουσμάτων, αλλά σε ένα πιο χαμηλό επίπεδο, έχουν παρατηρηθεί και στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εκεί τα κρούσματα που εντοπίζονται από τους ελέγχους είναι κοντά στα 40 με 45 κατά μέσο όρο, αριθμός που θεωρείται χαμηλός αναλογικά με τους 2.500 μαθητές που υπάρχουν σε όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια της Αχαΐας, ενώ δεν παρατηρείται σε τόσο μεγάλο βαθμό το φαινόμενο των λιγοστών μαθητών. 

Σε γενικές γραμμές τα σχολεία αντέχουν ακόμα παρά την έξαρση. Όμως υπάρχει μεγάλη ανησυχία, τόσο από τους γονείς, όσο και από τους εκπαιδευτικούς, κυρίως λόγω των αποστάσεων που δεν κρατούνται εντός των σχολικών αιθουσών αφού τα τμήματα παραμένουν πολυάριθμα και οι αίθουσες μικρές στις περισσότερες των περιπτώσεων.