Το μήνυμα της προέδρου της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), κ. Ιωάννας Καρυοφύλλη, με την αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία:

«Για όλους εμάς που ασχολούμαστε εδώ και πολλά χρόνια με το αναπηρικό κίνημα μέσω του αθλητισμού, η 3η Δεκεμβρίου είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Με τα ίδια προβλήματα, το ίδιο κοινωνικό κατεστημένο, την ίδια πίεση για ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τα ΑμεΑ, με τους ίδιους προβληματισμούς σχετικά με το αύριο των ανθρώπων που αγωνίζονται σε καθημερινή βάση -και μέσα από εμπόδια πολλές φορές ανυπέρβλητα- για να επιβιώσουν.

Το ζητούμενο από τη σημερινή μέρα, είναι το μήνυμα για ίση μεταχείριση, ευημερία και αξιοπρεπή τρόπο ζωής των ατόμων με αναπηρία, να μπει στην συνείδηση όλων εκείνων που δεν έτυχε να έχουν στην οικογένειά τους, στον κοινωνικό τους περίγυρο έναν άνθρωπο με κινητικά ή άλλα σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα. Γιατί τότε μόνο, ο μέσος άνθρωπος θα μπορεί να δει, να νιώσει, να καταλάβει τον αγώνα τους. Έναν αγώνα πολλές φορές άνισο απέναντι σε μια κοινωνία που επιδιώκει την τελειότητα!

Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα γίνεται τα τελευταία χρόνια σημαντική προσπάθεια και ευτυχώς τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Όχι όμως στον απόλυτο βαθμό. Είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των παιδιών που αποτελούν το μέλλον αυτής της χώρας και η ενημέρωσή τους και η κατανόηση από αυτά, ότι ένας άνθρωπος με αναπηρία, είναι ισότιμος με όλους τους άλλους και αξίζει το σεβασμό του διπλανού του. Τα πάντα πρέπει να ξεκινούν από την εκπαίδευση και από την οικογένεια, εφόσον υπάρχει.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, πρέπει να είναι το ζητούμενο της σημερινής μέρας.

Η μεγάλη οικογένεια της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, όλα αυτά τα χρόνια, δίνει αγώνα για να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι γονείς να κατευθύνουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό, προσφέροντάς τους μια «διαφυγή» από τα προβλήματα της καθημερινότητας και παράλληλα ένα μέσο εκγύμνασης και καλυτέρευσης του τρόπου ζωής τους.

Συμμετέχω, συμπορεύομαι, συνεργάζομαι, επανεντασσομαι, κοινωνικοποιούμαι. Ζητούμενα απαραίτητα για να κερδίσουμε το μεγάλο μας στοίχημα. Παλεύουμε σε καθημερινή βάση για το κερδίσουμε κι από αυτόν τον αγώνα, δεν πρέπει να λείψει κανείς. Αν καταφέρουμε μέσα από τον εορτασμό αυτής της ημέρας, να πείσουμε ένα μικρό μέρος της κοινωνίας μας για όλα τα παραπάνω, τότε η 3η Δεκεμβρίου σίγουρα θα έχει επιτελέσει τον σκοπό της».