H Ανυπότακτη Πολιτεία σχετικά με το θέμα της ακρίβειας σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η ακρίβεια δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη ζωή του ήδη ταλαιπωρημένου από την δεκαετή κρίση λαϊκού νοικοκυριού. Το υπαρκτό διεθνές κύμα αυξήσεων των τιμών που οφείλεται στα παιχνίδια ενεργειακού χαρακτήρα των μεγάλων κερδοσκόπων δεν αποτελεί την αποκλειστική εξήγηση. Στη χώρα μας το πρόβλημα της ακρίβειας παίρνει ακόμα πιο έντονα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν δυσανάλογα μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος (σχεδόν 20% στους λογαριασμούς), της βενζίνης (αύξηση 25%), του πετρελαίου θέρμανσης (σχεδόν 50%), του φυσικού αερίου (αύξηση 130%) αλλά και τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη.

Η κυβέρνηση αποποιούμενη των ευθυνών της υποστηρίζει ότι η αύξηση των τιμών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό. Η πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού και η ελάχιστη επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος αποτελούν μέτρα που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναστρέψουν τη συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος. Ταυτόχρονα αδιαφορεί επιδεικτικά για τα παιχνίδια των τιμών των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συμβάλλει στην ενεργειακή ανέχεια και στην αύξηση των τιμών. Επίσης απλώς παρακολουθεί τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και βενζίνη χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο. 

Οι ευθύνες είναι μεγάλες, την ώρα μάλιστα που οι πλούσιοι κερδίζουν από τις φορολογικές χάρες, από τα δώρα του δημοσίου προς αυτούς και από τον ανύπαρκτο έλεγχο της αισχροκέρδειας. Η ακρίβεια λοιπόν δεν αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο που οφείλεται αποκλειστικά στις διεθνείς αγορές. Τοπικά συμφέροντα πλουτίζουν ενώ οι εργαζόμενοι γίνονται όλο και φτωχότεροι.

Η παράλληλη απειλή της πανδημίας
Με βασική ευθύνη της κυβέρνησης η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Όλες οι κατάρες πέφτουν συνειδητά στην έλλειψη ατομικής ευθύνης και αποκρύπτεται η κυβερνητική ευθύνη. Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και μήνες στις υψηλότερες θέσεις εντός ΕΕ όσον αφορά στους θανάτους. Το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει και ενώ τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο των περιστατικών covid, έχουν μετατραπεί ταυτόχρονα σε νοσοκομεία μίας νόσου. Η πρωτοβάθμια υγεία έχει αποσυγκροτηθεί πλήρως με τα Κέντρα Υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας να λειτουργούν αποκλειστικά ως εμβολιαστικά κέντρα.

Να μην πληρώσουν την κρίση τα λαϊκά στρώματα
Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι από τους πιο δύσκολους των τελευταίων ετών. Ο συνδυασμός της πανδημίας μαζί με τις κυβερνητικές πολιτικές σε παιδεία εργασία κ.α. και με τις αυξήσεις στις τιμές αποτελεί τη χαριστική βολή στην ελληνική κοινωνία. Η ανεύθυνη και επικίνδυνη κυβέρνηση δεν θα αλλάξει. Πρέπει λοιπόν να επανέλθουν στο προσκήνιο οι λαϊκές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις για να μπει φρένο στην ακρίβεια. Ήδη τα πρώτα δείγματα από τους αγώνες των εργαζόμενων στην EFOOD και την COSCO είναι ενθαρρυντικά.

Στην Ανυπότακτη Πολιτεία πιστεύουμε, ότι είναι αναγκαίο ένα μέτωπο επιβίωσης απέναντι στην ακρίβεια και στην πανδημία.  Ένα μέτωπο που θα θέτει ως στόχο την κυβέρνηση για τη βασική ευθύνη για την κατάσταση της χώρας και θα θέτει αιτήματα για τον δραστικό περιορισμό της ακρίβειας:

 • Πτώση τιμών και χτύπημα αισχροκέρδειας
 • Έλεγχος τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ
 • Μείωση έμμεσων φόρων
 • Κατάργηση ΕΝΦΙΑ
 • Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και κατάργηση του στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 • Κατάργηση  ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη
 • Ανατροπή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα
 • Ουσιαστική επιδότηση λογαριασμών της ΔΕΗ
 • Παύση αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεπικοινωνιών σε υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά
 • Αναπλήρωση όλου του χαμένου εισοδήματος. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, θέσεις εργασίας σταθερής και πλήρους απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς 
 • Αυξήσεις δημοσίων κοινωνικών δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα και μαζί με φορείς, συλλόγους, σωματεία, παρατάξεις, να παλέψει για τα συμφέροντα των πολλών και να διεκδικήσει όλα τα παραπάνω. Ταυτόχρονα από τη δική της μεριά να κάνει τα απαραίτητα:

 • Χαμηλώνοντας, σε όλη τη χώρα, τα δημοτικά τέλη των δημοτών 
 • Αυξάνοντας τα αντίστοιχα μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν βάλει το χεράκι τους για την αύξηση της ακρίβειας
 • Να διεκδικήσει πόρους για την δική της οικονομική αυτοτέλεια, για την οργάνωση και επέκταση της δικής της κοινωνικής πολιτικής.
 • Οργανώνοντας όσα περισσότερα δωρεάν προγράμματα πολιτισμού, αθλητισμού και διασκέδασης μπορεί

Είναι αναγκαίο να συζητηθούν τα παραπάνω στις λαϊκές γειτονιές, στις φτωχές συνοικίες και στην πόλη. Να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων. Είμαστε βέβαιοι, ότι ο μόνος που μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση, είναι το λαϊκό κίνημα, που θα αναπτύσσεται και θα προβάλλει διεκδικήσεις και πολιτικούς στόχους. Η Ανυπότακτη Πολιτεία θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, καλώντας κινητοποιήσεις και συσκέψεις που να προβάλλουν το ζήτημα και να προωθούν τα δίκαια αιτήματα των δημοτών.