Όλοι οι άνθρωποι ονειροπολούν και μάλιστα πιο συχνά από όσο θα περίμενε κανείς. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ξοδεύουμε ένα εκπληκτικό 30% – 50% του χρόνου μας σε ονειροπολήσεις. Τι ακριβώς είναι όμως η ονειροπόληση;

Η ονειροπόληση μπορεί να οριστεί ως μια πνευματική δραστηριότητα κατά την οποία το μυαλό μας αποκόβεται από το περιβάλλον μας και τα εξωτερικά ερεθίσματα και η φαντασία μας κυριαρχεί. Τις στιγμές που βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, το μυαλό μας παρασύρεται. Και σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να μας έλεγαν στα παιδικά μας χρόνια, η ονειροπόληση δεν είναι καθόλου άχρηστη. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το στρες που βιώνουμε, όπως αναφέρει το vita.

Ονειροπόληση κατά του στρες

Όταν αποκόβεστε από τον θορυβώδη «εξωτερικό» κόσμο, επιτρέπετε στις σκέψεις σας να ρέουν ελεύθερα. Αυτό προάγει τη χαλάρωση και την εξερεύνηση του πνευματικού και ψυχικού σας κόσμου. Όταν οι σκέψεις σας ρέουν έτσι, βρίσκεστε σε αυτό που ονομάζεται κατάσταση άλφα κυμάτων. Όταν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση είστε ήρεμοι και δεν σκέφτεστε βεβιασμένα.

Τα διαλείμματα ονειροπόλησης δεν είναι απλώς διασκεδαστικά, είναι απαραίτητα για εσάς. Ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να διατηρήσει την εστίαση και την παραγωγικότητά του ασταμάτητα. Η καλή υγεία του εγκεφάλου απαιτεί ορισμένες τακτικές περιόδους χαλάρωσης.

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή μετά από μια διαφωνία με έναν φίλο, αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει σε κάτι εντελώς άσχετο και ευχάριστο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχάσετε και να αποστασιοποιηθείτε από τις ανησυχητικές περιστάσεις.

Το να έχετε στη διάθεσή σας ένα εργαλείο όπως η ονειροπόληση είναι χρήσιμο ειδικά όταν αντιμετωπίζετε στρεσογόνες καταστάσεις. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην εργαλειοθήκη ψυχικής σας υγείας για να αποφύγετε το στρες. Εάν νιώθετε ότι αγχώνεστε όλο και περισσότερο, μπορείτε να στραφείτε στην ονειροπόληση και στα παρακάτω βήματα:

Το πρώτο βήμα είναι να κοιτάξετε μακριά από το γραφείο σας ή τυχόν περισπασμούς.
Στη συνέχεια, εισπνεύστε βαθιά. Στη συνέχεια εκπνεύστε αργά. Επαναλάβετε.
Τέλος, σκεφτείτε κάτι ευχάριστο που έχει νόημα για εσάς.

Ίσως φανταστείτε τον εαυτό σας στο αγαπημένο σας μέρος, π.χ. να κάνετε πεζοπορία στο δάσος. Ή μπορεί να σκεφτείτε αυτό το νέο αυτοκίνητο που θα θέλατε να αγοράσετε. Τι χρώμα θα ήταν; Τι χαρακτηριστικά θα είχε; Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να νιώθει υπέροχα στη θέση του οδηγού;

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, «Η περιπλάνηση του μυαλού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους». Όπως ο διαλογισμός ή οι χαλαρωτικές δραστηριότητες, η ονειροπόληση λειτουργεί ως φυσική λύση για την ανακούφιση του στρες.