Έντονη ανησυχία προκαλούν νέα στοιχεία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη Νότια Αφρική, αποδεικνύοντας ότι το κύμα είναι πολύ πιο έντονο από εκείνο της Δέλτα κι οι νοσηλείες αυξάνονται στην επαρχία Γκάουτενγκ.

Παρά τις πρόσφατες επισημάνσεις της προέδρου του Νοτιαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, Ανζελίκ Κέτζι περί ήπιων συμπτωμάτων από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον στους πρώτους ασθενείς που κούραρε, ολοένα και πιο ανησυχητικές εικόνες προκύπτουν τα τελευταία 24ωρα.

Μία εξ’ αυτών αφορά στα στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία της Νότιας Αφρικής που παρακολουθεί την εμφάνιση των νέων κρουσμάτων.

Αυτά τα γραφήματα καταγράφουν μια «διατηρούμενη αύξηση» (με πορτοκαλί χρώμα) των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες ημέρες στις περισσότερες επαρχίες της Νότιας Αφρικής, με πρώτη την επαρχία Γκάουτενγκ, όπου βρίσκονται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα της χώρας, Πρετόρια, κι όπου τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2. Και σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου Sky News νεότερα στοιχεία που αναμένονται εντός της εβδομάδας θα δείχνουν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται ως επί το πλείστον στην μετάλλαξη Όμικρον.

Και το πιο ανησυχητικό με τα γραφήματα αυτά είναι ότι το κύμα της Όμικρον είναι πολύ πιο απότομο από εκείνο της Δέλτα που σάρωσε τη Νότια Αφρική στη διάρκεια του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου (με κόκκινο χρώμα στο μέσο του κάθε γραφήματος). Μέχρι τώρα η Δέλτα ήταν η πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού και μόλυνε εκατομμύρια κατοίκους της Νότιας Αφρικής. Η φυσική ανοσία που απέκτησαν και εκείνη από τα εμβόλια που έκανε το 24% του πληθυσμού θα έπρεπε να παρέχει κάποια προστασία στην πλειονότητα των κατοίκων. Άρα με αυτή την ανοσία της αγέλης του πληθυσμού θα περίμενε κανείς –εφόσον η νέα μετάλλαξη ήταν εξίσου μολυσματική με τη Δέλτα – μια πολύ βραδύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Προσδοκίες, ωστόσο, που δεν επαληθεύτηκαν είτε επειδή η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τη Δέλτα είτε επειδή ξεπερνά τις άμυνες των αντισωμάτων από τα εμβόλια ή εκείνα μετά από ανάρρωση, πιθανώς και τα δύο λόγω των πολλών μεταλλάξεων που φέρει.

Κι αυτό, ίσως να μην ήταν τόσο ανησυχητικό αν δεν ήταν πολύ φονική η νέα μετάλλαξη. Ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι τα πρώτα κρούσματα δείχνουν ότι είναι μια ήπια παραλλαγή. Ωστόσο, άλλοι επισημαίνουν ότι: α) ο πληθυσμός της Νότιας Αφρικής και της Μποτσουάνα είναι πολύ νεότερος από εκείνον της Ευρώπης και ως γνωστόν οι νέοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν με ήπια συμπτώματα. Και β) ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει αναδυθεί σε αισθητά επίπεδα εδώ και λίγες εβδομάδες και μπορεί να χρειαστούν ένα δεκαπενθήμερο τα κρούσματα να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Οι νοσηλείες αυξάνονται τώρα στην επαρχία Γκάουτενγκ και δεδομένου ότι ώθηση στην αύξηση των κρουσμάτων δίνει η μετάλλαξη Όμικρον, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι προκαλεί αύξηση και στις νοσηλείες.

Υπάρχουν, από την άλλη, και κάποιες ενστάσεις: Τα νέα ξεσπάσματα νέων παραλλαγών, όταν ο αριθμός των μολύνσεων είναι χαμηλός (όπως συμβαίνει στην αρχή αυτού του κύματος στη Νότια Αφρική), μπορεί να ξεκινήσουν με πολύ απότομη αύξηση και στη συνέχεια να επιβραδυνθούν, ειδικά αν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Το πολύ απότομο κύμα της Δέλτα σε μη εμβολιασμένες περιοχές της βορειοδυτικής Αγγλίας ήταν ένα παράδειγμα αυτού. Είναι επίσης πιθανό η καμπύλη νοσηλείας να μην αυξηθεί τόσο απότομα όσο η καμπύλη των κρουσμάτων, πράγμα που θα μετρίαζε τις ανησυχίες. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολύ καθησυχαστικά στοιχεία αναφορικά με τα δεδομένα που φθάνουν από τη Νότια Αφρική.