Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται είναι έτοιμος ο νέος παραλιακός ποδηλατόδρομος της Πάτρας, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά.

Το έργο, όπως παραδέχεται και η δημοτική αρχή, πάει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, κάτι που έχει να κάνει κυρίως με τον ανάδοχο που προέκυψε από τον διαγωνισμό, αλλά και με την κρίση που υπάρχει στον κατασκευαστικό τομέα όπου τα οικοδομικά υλικά έχουν εκτοξευτεί στις τιμές τους.

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Κορδά, το έργο θα προχωρήσει κανονικά και είναι έτοιμο, έτσι όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί, με στόχο να δώσει την ώθηση στους Πατρινούς για την χρήση του ποδηλάτου, όχι μόνο ως μέσο αναψυχής, αλλά και μέσο μεταφοράς.

Πρόκειται για ένα ποδηλατόδρομο συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 10.000 ευρώ. Ο παραλιακός ποδηλατοδρόμος θα ξεκινάει από την οδό Κανελλοπούλου, δίπλα στην πλαζ  της Αγυιάς, και μέσω των παραλιακών οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Οθωνος – Αμαλίας και Ακτής Δυμαίων θα καταλήγει στο νότιο πάρκο.

Θα είναι διπλής κυκλοφορίας, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αφού θα διαθέτει κράσπεδο (ήδη έχει μπει σε πολλά σημεία του) ώστε να διαχωρίζεται από τον δρόμο, καθώς και την απαραίτητη σήμανση.

Σκοπός της λειτουργίας του παραλιακού ποδηλατοδρόμου είναι η μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου εντός του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, κάτι που θα συμβεί, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις για την ανάπλαση που είναι να γίνουν στην κάτω πόλη.

Μέσα από την ανάπλαση αυτή θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων που θα συνδέονται με τον παραλιακό, ενώ αυτός με την σειρά θα ενώνεται με τον ποδηλατόδρομο στο Έλος της Αγυιάς και τον ποδηλατόδορμο στην παραλία της Πλαζ.

Ο παραλιακός ποδηλατόδρομος θα συνδέεται στην νότια πλευρά του (καταλήγοντας στην Παπαφλέσσα δηλαδή)  με αυτόν που υπάρχει στο Νότιο Πάρκο και ο τελευταίος με αυτόν που είναι στην Ακτή Δυμαίων κατά μήκους του νέου λιμανιού, φτάνοντας στον Γλαύκο.


Από την μία πλευρά στην άλλη

Ουσιαστικά μιλάμε έτσι για έναν παραλιακό ποδηκατόδρομο που μέσα από τις συνδέσεις αυτές θα ξεκινάει από τον ποταμό Μειλίχιο και θα φτάνει έως το ύψος του Γλαύκου, ενώνοντας την μία άκρη της παραλιακής ζώνης της Πάτρας με την άλλη.

Μέσα από το έργο αυτό θα αναδειχθεί εκτός των άλλων η παραλιακή ζώνη της Πάτρας, ενώ θα ταυτίζεται και με τις εργασίες για την ανάπλαση που είναι να γίνουν στο θαλάσσιο μέτωπο.

Το ζητούμενο όμως για τον παραλιακό ποδηλατόδρομο είναι να προχωρήσουν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί το έργο αφού ήδη εξαιτίας της καθυστέρησης και του αργού ρυθμού που προχωράει έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος.