"Με αφορμή την 14η γυναικοκτονία για το 2021, ζητούμε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τη ψήφιση της τροπολογίας που επανακατατέθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη θέσπιση του εγκλήματος αφαίρεσης ζωής γυναίκας από άνδρα με τον οποίο σχετίζεται ή σχετιζόταν είτε σύντροφο είτε πατέρα είτε αδερφό ή άλλο συγγενή, ως ιδιώνυμου εγκλήματος, ιδιαίτερου δηλαδή, σε σχέση με την κοινή ανθρωποκτονία.

Οι 14 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, έδωσαν μόνο ένα κίνητρο στο θύτη τους. Το κίνητρο ήταν ότι ήταν γυναίκες. Οι γυναίκες τους. Το κτήμα τους. Το αδύναμο μέρος που εφόσον αποφασίσουν να τις εξαφανίσουν, είναι απλά στο χέρι τους.

Το να χάνεις τη ζωή σου επειδή είσαι γυναίκα και συνεπώς δε θα τα καταφέρεις στη φυσική δύναμη, είναι σαφώς ειδεχθέστερο έγκλημα από την κοινή αφαίρεση ζωής. Άλλωστε οι περισσότερες γυναικοκτονίες, προκύπτουν μετά από επικράτηση της μυϊκής δύναμης του θύτη απέναντι στο θύμα του. Η θέσπιση του όρου, θα ευαισθητοποιήσει προς τη λήψη μέτρων για την κάμψη της επιδείνωσης του φαινομένου, το οποίο γίνεται έντονο ενόψει της επιδεινούμενης πανδημίας, της  οικονομικής ανέχειας, της ανεργίας, της έλλειψης δομών ψυχολογικής επιτήρησης και στήριξης καθώς και της επιλογής η Αστυνομία να μην έχει ειδικό Τμήμα για τέτοιες περιπτώσεις που θα προλάμβανε το έσχατο, αλλά να εξαντλείται ο ρόλος της, στη σύλληψη του δράστη .

Η θέσπιση ενός νέου (σε σχέση με την ανθρωποκτονία) εγκλήματος σε απλές και διακεκριμένες μορφές, θα δείξει ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο εντοπίζει την κοινωνική έξαρση του φαινομένου, το απαξιώνει ποινικά και δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα να αναπτυχθεί συζήτηση και δομές πρόληψης της βίας απέναντι στις γυναίκες και λοιπές θηλυκότητες. Θα μπορούσε η συζήτηση για ένα τέτοιο νομοσχέδιο να αποτελέσει επίσης , το έναυσμα να προβλεφθεί νομοθετικά το αν θα μπορεί να εκλέγεται ή να διατηρεί δημόσιο θώκο, άνδρας ο οποίος βιαιοπράγησε λόγω του φύλου της σε γυναίκα σύντροφο, υφισταμένη ή συγγενή.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας εκφράζουμε αγωνία και αγανάκτηση για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δε λαμβάνει νομοθετικά μέτρα, ως προπομπό λοιπών κοινωνικών παρεμβάσεων .

Δεν υπάρχει χρόνος πια για Καμία Λιγότερη. 

Ψηφίστε την τροπολογία που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επανακατέθεσε" αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.