Το θέμα της διασποράς στην τοπική εκκλησία είναι ένα ζήτημα που πλέον έχει έρθει σε προτεραιότητα στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών που καθημερινά λαμβάνει ειδοποιήσεις για νέα κρούσματα, ορισμένα εκ των οποίων είναι αρκετά σοβαρά.

Μέσα σε έναν μήνα σχεδόν έφυγαν τρεις ιερείς από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ενώ ένας ακόμα δίνει μάχη για την ζωή του στην ΜΕΘ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε ιερείς μέσα στο ίδιο σχεδόν διάστημα είναι πάνω από 15, ενώ ο αριθμός των μολύνσεων σε άτομα που βρίσκονται στο ευρύτερο εκκλησιαστικό περιβάλλον (συγγενείς ιερέων, νεωκόροι, ψάλτες κτλ) ξεπερνούν τα 30.

Ορισμένα από αυτά τα άτομα δυστυχώς δεν τα έχουν καταφέρει και έφυγαν από τη ζωή. Κοινό γνώρισμα των ατόμων αυτών που μολύνθηκαν και έφτασαν στο σημείο να νοσηλευτούν είναι ότι δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ένα μεγάλο ποσοστό των αρνητών του εμβολίου προέρχεται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο από τον χώρο της εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυστόστομος γνωρίζει όλα τα παραπάνω στοιχεία και έχει αρκετές φορές είτε ο ίδιος, είτε μέσα από το περιβάλλον του κάνει έκκληση προς όλους ιερείς να κάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των κληρικών δεν τον έχουν ακούσει.

Παίρνει πρωτοβουλίες

Το όλο θέμα της διασποράς στην τοπική εκκλησία και της αύξησης των εμβολιασμών θα τεθεί και στο επόμενο διάστημα από την Ιερά Μητρόπολη στο προσκήνιο, θέλοντας να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, του να πείσει δηλαδή τους ιερείς και τον εκκλησιαστικό κόσμο να εμβολιαστεί για να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές.

Το τι μορφή θα έχουν αυτές οι πρωτοβουλίες είναι κάτι που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί. Πάντως, ο Μητροπολίτης Πατρών έχοντας πάρει ξεκάθαρη θέση πάνω στο ζήτημα, έχει δείξει ότι δεν θα διστάσει να τα βάλει ακόμα και με φανατικούς κύκλους της τοπικής εκκλησίας που προέρχονται από συγκεκριμένες ενορίες.

Ενορίες που άλλωστε ήδη τον πολεμούν έμμεσα για το ίδιο ακριβώς ζήτημα ακόμα και ανοικτά, στις ομιλίες και στα κηρύγματα που έχουν στους πιστούς τους…