Σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών τονίζονται τα εξής για την εορτή του Πολιούχου της Πάτρας, Αποστόλου Ανδρέα.  «Με λαμπρότητα εορτάσθη  στην Πάτρα η πανσεβάσμια μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

Στόν περικαλλή Ιερό Ναό του ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ο οποίος εκήρυξε και τον θείο λόγο, με θεολογικό βάθος και πνευματικότητα. Ανεφέρθη ο λόγιος ομιλητής,  στον Απόστολο Ανδρέα ως Πρωτόκλητον και στη θέση που είχε έναντι του Κυρίου και των άλλων Αποστόλων. Επίσης ανέλυσε τους όρους Πρωτόκλητος για τονν Απόστολο Ανδρέα και Πρωτοκορυφαίος για τους Αποστόλους Πέτρον και Παύλον.

Επίσης μίλησε για την Πρώτη εν Ιεροσολύμοις Σύνοδο,  της οποίας προήδρευσε ο Άγιος Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, Επίσκοπος Ιεροσολύμων και όχι κάποιος άλλος Απόστολος. Και έκανε λόγο για τις Συνόδους, την ενότητα της Εκκλησίας και την ανάγκη της κοινωνίας  και της υπακοής με την Ιερά σύνοδο της Εκκλησίας και τόν εκασταχού Επίσκοπον, όπως ορίζει η Εκκλησιαστική τάξις και οι Ιεροί Κανόνες.

Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Πατρών κ. Χρυσόστομος καί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Μετά  την Θεία Λειτουργία ετελέσθη η Δοξολογία και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της Αγίας Κάρας και της Ιεράς Εικόνος του Αποστόλου Ανδρέου εντός του Ιερού Ναού λόγω βροχής. Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες ετηρήθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα ένεκα της πανδημίας. Την Κυβέρνηση εξεπροσώπησε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιος Κότσηρας.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος σε σύντομη προσλαλιά του ανεφέρθη εις την σεβασμίαν μορφήν του Αποστόλου Ανδρέου και στην θαυμαστή προστασία του στην πόλη των Πατρών και στην Εκκλησία της, την οποία ο ίδιος ίδρυσε και επότισε με το τίμιο αίμα του μαρτυρήσας, επί του χιαστού Σταυρού αλλά και τη μεγάλη δωρεά που έχει η Πάτρα, αφού κατέχει ως πολύτιμο πνευματικό θησαυρό τον τάφο του Αποστολου Ανδρέου στην Αγία Κάρα του και τον Σταυρό του Μαρτυρίου του.


Επίσης ο Σεβασμιώτατος έκανε αναφορά στις Εκκλησίες που ίδρυσε κατά τόπους ο Απόστολος Ανδρέας και εστάθη ευλαβικά και προσευχητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ευχηθείς υιικώς στον διπλούν κατά το τρέχον έτος άγοντα εορτήν Παναγιώτατον και Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον, ο οποίος συμπλήρωσε εξήκοντα έτη από την εις Διάκονον Χειροτονία του και τριάκοντα έτη από την εκλογή του και ενθρόνισή του στον Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως.

Ακόμη εμνήσθη και της αγιοτόκου Κύπρου, της οποίας το ακρότατον σημείον, στην δυστυχώς μέχρι σήμερα κατεχομένη υπό των Τούρκων Καρπασία, τιμάται στο εκεί πανσεβάσμιο Μοναστήρι ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας και ευχήθηκε να λυθεί το θέμα της Κύπρου το οποίο ταλανίζει ως μη ώφελε την Μεγαλόνησο και αποτελεί όνειδος για το σύγχρονο κόσμο.

 Τέλος απευθυνόμενος προς τους ομογενείς και λοιπούς Ορθοδόξους Χριστιανούς, απέστειλεν ασπασμόν αγάπης από την πόλη του Μαρτυρίου του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου. Έκλεισε δε με ευχαριστίες προς τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, που συμμετείχαν στους  λαμπρούς εορτασμούς και προς όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία των εορταστικών εκδηλώσεων καθ’  όλας τας ημέρας προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου».