«Μουδιασμένη» και αρκετά συγκρατημένη ετοιμάζεται να μπει η αγορά της Πάτρας στην εορταστική περίοδο, μετά και την εορτή του Πολιούχου.

Οι προετοιμασίες για την εορταστική περίοδο μπαίνουν στην τελική ευθεία για τα καταστήματα της αχαϊκής πρωτεύουσας, όμως το κλίμα παραμένει τουλάχιστον προβληματικό, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και κυρίως με την έξαρση των κρουσμάτων και την υγειονομική κατάσταση της περιοχής.

Η αγορά, τόσο στο εμπόριο, όσο και στην εστίαση, αντιμετωπίζει με προβληματισμό όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, αλλά και το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για άτομα άνω των 60 που θα ισχύσει από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τι σημαίνει αυτό για τα μαγαζιά; Ένα ακόμα κομμάτι της αγοραστικής τους δυναμικής, αν δεν ανακόπτεται, σίγουρα "χτυπιέται" με το πρόστιμο των 100 ευρώ για κάθε μήνα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Είναι γνωστό, άλλωστε, από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ότι η αγορά παίρνει "ανάσες" τις ημέρες εκείνες που οι συνταξιούχοι βλέπουν στους λογαριασμούς τους την σύνταξη του μήνα.

Η "ανάσα" αυτή θα είναι για τα μαγαζιά ένα ζητούμενο πλέον. Πέρα όμως από το μέτρο για τον εμβολιασμό, τα μέχρι τώρα μηνύματα που έχει πάρει το εμπόριο, αλλά και η εστίαση από τις αρχές του Νοεμβρίου, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για την τόνωση της κίνησης.

Αρκεί από μόνη της η εορταστική διάθεση;

Αποκορύφωμα ήταν χαμηλή αγοραστική κίνηση που σημειώθηκε στην Black Friday, με το καταναλωτικό κοινό να μην ανταποκρίνεται στις προσφορές που υπήρχαν στις βιτρίνες. Όμως και στην εστίαση τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα.

Από την ημέρα της εφαρμογής των μέτρων, αλλά και από τότε που η Πάτρα βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης της πανδημίας, με καθημερινούς σχεδόν θανάτους, η πτώση στην κίνηση των μαγαζιών είναι κοντά στο 30%.

Το αν όλα αυτά αλλάξουν μπαίνοντας σε έναν νέο μήνα,  είναι αρκετά αμφίβολο, εφόσον η υγειονομική κατάσταση στην αχαϊκή πρωτεύουσα παραμένει επιβαρυντική. Αυτό πάντως που θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει η αγορά είναι κάθε σενάριο ενός ενδεχόμενου νέου lockdown.

Kι ελπίζει ότι η δίψα του κόσμου για να περάσει όμορφα τις γιορτές που έρχονται, η ανάγκη να νιώσει καλύτερα, σε συνδυασμό πάντα με την βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης της Πάτρας, θα βοηθήσουν την αγορά, έστω και λίγο. Το έχει ανάγκη.