Με μια κίνηση υπέρβασης απάντησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο ενδεχόμενο «αναζωπύρωσης» της πανδημίας στη χώρα λόγω της παραδοσιακής χαλάρωσης κατά τις ημέρες των γιορτών, ανακοινώνοντας χθες τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο στίχος του Ελύτη «κάνε άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά» φαίνεται πως αποτυπώνει το σκεπτικό της τολμηρής κίνησης από πλευράς του Πρωθυπουργού, η οποία αποσκοπεί στο να ανακόψει δραστικά την περαιτέρω μετάδοση του ιού, αλλά και να ανακουφίσει σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο από τα μέσα του προηγούμενου μήνα οδεύει «στα κόκκινα». Ακόμη, ωστόσο, και αν η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ελλάδα κινείται «στοχευμένα» προς την κατεύθυνση της ηλικιακής ομάδας που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία, δηλαδή των πολιτών άνω των 60 ετών, εντούτοις δεν υπήρξε μια εύκολη απόφαση ούτε για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε εξομολογητικό τόνο δήλωσε προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι τον «βασάνισε προσωπικά», παρότι με αυτήν την «πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές», όπως τόνισε.

Τίτλοι τέλους στο lockdown

Η ανάγκη, όμως, να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος λόγω και της ανάδυσης της -αχαρτογράφητης προσώρας- παραλλαγής «Όμικρον» στην παγκόσμια σφαίρα ώθησε το Μέγαρο Μαξίμου στο να κόψει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τον «Γόρδιο Δεσμό» του τέταρτου πανδημικού κύματος, κορυφώνοντας πλέον τη δέσμη μέτρων που είχαν ληφθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, ενόψει και των Χριστουγέννων.

Ταυτόχρονα, η χθεσινή απόφαση τερματίζει την υφέρπουσα συζήτηση περί επιβολής νέου lockdown, καθώς η στρατηγική της κυβέρνησης οικοδομείται σταθερά σε τέσσερις πυλώνες: εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας. «Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown, το οποίο κάποιοι προεξοφλούν, χωρίς να μπορούν να κρύψουν συχνά τη χαιρεκακία τους» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, παρότι προέβλεψε για την παραλλαγή «Όμικρον» ότι «αργά γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της» και στην Ελλάδα.

Χαμηλή προσέλευση

Προηγουμένως, η στατιστική ανάλυση των εμβολιαστικών δεδομένων έγειρε την κυβερνητική πλάστιγγα υπέρ της απόφασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αφού το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε χαμηλή προσέλευση των πολιτών -άνω των 60 ετών- στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία». Όπως γνωστοποίησε χθες ο κ. Μητσοτάκης «από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου» σημειώνοντας μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση στον εμβολιαστικό ρυθμό σε σχέση με άλλες, ηλικιακές ομάδες.

Η περιορισμένη εμβολιαστική ανταπόκριση των πολιτών άνω των 60 ετών δεν στάθηκε ικανή να ισορροπήσει την ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες αποτελούν την κατεξοχήν ομάδα του πληθυσμού που νοσηλεύεται εντατικά, σε περίπτωση επιμόλυνσής της από τον ιό. «Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι», επισήμανε σχετικά ο Πρωθυπουργός. Ενδεικτικό, άλλωστε, της κρισιμότητας του εμβολιασμού τους αποτελεί το γεγονός ότι εννέα στους δέκα θανάτους από κορωνοϊό και επτά στις δέκα διασωληνώσεις στην Ελλάδα αφορούν αποκλειστικά πολίτες άνω των 60 ετών, τη στιγμή που οκτώ στους δέκα διασωληνωμένους ασθενείς δεν έχουν εμβολιαστεί.

Βαρόμετρο ακόμη στις χθεσινές κυβερνητικές αποφάσεις αποτέλεσε και το «παράδειγμα της Πορτογαλίας», καθώς αυτή προσιδιάζει κατά πολύ με την Ελλάδα ως προς τα πληθυσμιακά της χαρακτηριστικά, παρακινώντας τον Πρωθυπουργό προς το βήμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Το δεδομένο ότι οι Πορτογάλοι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 98%, με αποτέλεσμα «οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες», έδωσε ένα ακόμη έναυσμα για τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του μέτρου και επί ελληνικού εδάφους, αφού «παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που όλοι έχουμε καταβάλει, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Τα βήματα εφαρμογής

Ως προς την ενεργοποίηση του μέτρου, χρονικό ορόσημο αποτελεί η 16η Ιανουαρίου 2022, καθώς μέχρι τότε όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν δρομολογήσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τους επιβάλλεται σε μηνιαία βάση διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, το οποίο το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων ως «αντίτιμο υγείας».

Μέχρι τότε, πρώτο βήμα στην πορεία του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι η υπερψήφιση του μέτρου στη Βουλή, με τον Πρωθυπουργό να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα χθες στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». «Οφείλουν να αρνηθούν τη διγλωσσία και να μην κρυφτούν πίσω από ευρήματα όπως η «προαιρετική υποχρεωτικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «φωτογραφίζοντας» κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση.

Προληπτικός έλεγχος

Στον «οδικό χάρτη» των φετινών Χριστουγέννων προστίθεται ακόμη ο γενικός προληπτικός έλεγχος μέσω της διανομής ενός δωρεάν αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) σε κάθε ενήλικα πολίτη (εμβολιασμένο και μη) και σε δύο φάσεις. Στόχος της «άσκησης», όπως την περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, είναι να ανιχνευθούν τυχόν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και να ιχνηλατηθεί η πορεία του ιού στο διάστημα μέχρι το πέρας των γιορτών. Για το λόγο αυτό, ένα δωρεάν self test θα διατεθεί σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη στις :

· 6-12 Δεκεμβρίου και

· 3-7 Ιανουαρίου.

Περισσότερες διευκρινίσεις για το μέτρο του προληπτικού ελέγχου για το γενικό πληθυσμό αναμένονται σήμερα από τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ενώ η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ακόμα 20 εκατομμύρια self-tests για τις ανάγκες των σχολείων.