Δεν έχει ανιχνευτεί μέχρι στιγμής η μετάλλαξη «Omicron» στη χώρα μας, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μας επισκεφτεί, αναφέρει στο protothmema.gr o πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρης Θάνος που μαζί με την ομάδα του πρώτοι ανακαλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής όσο η «Omicron» εξαπλώνεται εκτός Ελλάδας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εισόδου του στελέχους αυτού και στην χώρα μας :

«Δεν έχει ανιχνευτεί μέχρι στιγμής η μετάλλαξη “Omicron” στην Ελλάδα, ωστόσο είναι θέμα χρόνου αυτό να συμβεί σύντομα από την στιγμή που θα αρχίσει να εξαπλώνεται διεθνώς και ιδιαίτερα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε πότε θα έρθει. Όλα τα στελέχη που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως έχουν έρθει και στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της η «Omicron» διαφέρει σημαντικά από την μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ», καθώς πρόκειται για ένα υπερ-μεταλλαγμένο στέλεχος:

«Σε σχέση με την μετάλλαξη “ΔΕΛΤΑ”, η “Omicron” χαρακτηρίζεται από πολλαπλές μεταλλάξεις, οι οποίες είναι πιθανόν να της προσδίδουν νέα χαρακτηριστικά. Το κύριο γνώρισμα της “Omicron” είναι ότι παρουσιάζει έναν μοναδικό συνδυασμό 32 μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ η “ΔΕΛΤΑ” εμφανίζει μόνο 16 μεταλλάξεις» αναφέρει ο καθηγητής και προσθέτει :

«Η “Omicron” φαίνεται ότι διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν πιο μεταδοτική και περισσότερο ανθεκτική στην ανοσία που προκύπτει από προηγούμενη μόλυνση αλλά και από τα εμβόλια. Ασφαλή δεδομένα περί αυτού θα προκύψουν σε μερικές εβδομάδες. Τα εμβόλια θα εξακολουθήσουν να αποτελούν το μοναδικό μεγάλο “όπλο” για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι πολύ πιθανόν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα έχουν κάποια αποτελεσματικότητα έναντι της “Omicron” και αν χρειαστεί θα επικαιροποιηθούν».