Τα αντλιοστάσια της ΔΕΗ και η αύξηση της ενέργειας που αποτελεί τον μπροστάρη του κύματος της ακρίβειας είναι ο νέος μεγάλος "πονοκέφαλος" για την ΔΕΥΑΠ.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των περιοχών των κατοίκων της Πάτρας, έχει σε λειτουργία αντλιοστάσια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, πληρώνοντας ένα σημαντικό ποσό στην ΔΕΗ για την ενέργεια που καταναλώνουν.  

Η αύξηση της τιμής της ενέργειας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της δημοτικής επιχείρησης, θα ανεβάσει το κόστος αυτό που πληρώνει στην ΔΕΗ, κατά τουλάχιστον 55%, κατά συνέπεια θα δημιουργήσει σοβαρό θέμα στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΠ.

Για να καταλάβει κανείς σε αριθμούς τι σημαίνει αυτό το 55% πάνω, αντιστοιχεί κοντά στα 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ, όταν μέχρι σήμερα έδινε ένα ποσό στην ΔΕΗ για τον ίδιο σκοπό που κυμαινόταν μεταξύ των 3 και των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνολικά το ποσό που καλείται να δίνει τον χρόνο η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, με βάση τα νέα δεδομένα, θα ανέρχεται περίπου στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα νούμερο ασύλληπτο που κανείς δεν φανταζόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Η ανατροπή αυτή των οικονομικών δεδομένων για την ΔΕΥΑΠ λόγω της εκτόξευσης των τιμών κατανάλωσης της ενέργειας, έρχεται σε μία περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα για την Πάτρα, έργα που αφορούν τόσο την ύδρευση, όσο και τον τομέα της αποχέτευσης.

Παρόλα αυτά η διοίκηση και το προεδρείο της Δημοτικής Επιχείρησης κάνει μεγάλες προσπάθειες για να μην στραφεί στην εύκολη λύση που δεν είναι άλλη από την αύξηση των τιμών στους λογαριασμούς νερού που φτάνουν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις της Πάτρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Ανδρέα Παπανικήτα η Δημοτική Επιχείρηση θα συνεχίσει την ίδια κοινωνική πολιτική την οποία εφάρμοσε από την αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής, χωρίς να αλλάξει κατεύθυνση και στόχους, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Δυσκολίες που αφορούν στην ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των εξόδων, τη στιγμή που τα έσοδα παραμένουν τα ίδια, με δεκάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να οφείλουν στην επιχείρηση λογαριασμούς μηνών.