Ολοένα και μεγαλώνει η πίεση στα νοσοκομεία της Πάτρας, με τα κρούσματα να φέρνουν νέες νοσηλείες και αρκετούς ασθενείς να φτάνουν σε άσχημη κατάσταση για να οδηγηθούν σε ένα κρεβάτι των κλινικών.   

Στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα που ήταν σε εφημερία το βράδυ της Κυριακής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που πήγαν για να εξεταστούν έφτασαν τα 39. Από αυτά τα 12 χρειάστηκαν να κάνουν εισαγωγή.

Ο αριθμός των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Πάτρας έφτασε πλέον τις 204 και υπάρχει μία συνεχώς αυξητική τάση. Στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα 82 άτομα βρίσκονται στην απλή κλινική και ένα στην ΜΕΘ, εκεί όπου δεν υπάρχει κρεβάτι. Στο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται 96 άτομα, 13 στην ΜΕΘ, 4 στην παιδιατρική και το βρέφος που παραμένει στην ΜΕΘ.

Στην αναζήτηση και νέων χώρων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών, σύντομα θα χρειαστούν και νέοι χώροι για τις νοσηλείες αφού παρουσιάζουν μία συνεχώς αυξητική τάση.

Στην ΠΓΝ Πατρών μετά και την διαμόρφωση του ορθοπεδικής κλινικής σε covid (πάνω από τη μισή έχει μετατραπεί), γίνονται ήδη συζητήσεις για το ποιος χώρος θα μετατραπεί σε περίπτωση που χρειαστεί ανάγκη, κάτι που είναι και το πιο πιθανό.

Παράλληλα, δεν υπάρχει για την ώρα νέος χώρος για ΜΕΘ που ενδεχομένως να χρειαστεί. Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα. Οι ανακοινώσεις της ΕΙΝΑ και των γιατρών που δίνουν καθημερινά μάχη για να κρατήσουν όρθιο το νοσηλευτικό ίδρυμα είναι χαρακτηριστικές.

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, γιατροί που δεν έχουν αρμοδιότητα για να βρίσκονται εκεί, κενά που δεν έχουν καλυφθεί και εργαζόμενοι που δεν αντέχουν άλλο και έχουν στην κυριολεξία γονατίσει.


Περιμένουν μήνες να χειρουργηθούν

Κι όλα αυτά τη στιγμή που δεκάδες τακτικά χειρουργεία περιμένουν εδώ και μήνες στην λίστα αναμονής, με τους ασθενείς να αναγκάζονται από ένα σημείο και μετά, να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη η απόφαση για την αναβολή του 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με την επιστολή των διευθυντών των χειρουργικών κλινικών να ξεκαθαρίσει ότι αυτό βάζει σε κίνδυνο δεκάδες ασθενείς.

Αναβολές και ματαιώσεις στα χειρουργεία έχουν γίνει και στο ΠΓΝ Πατρών, ενώ μόνο στη λίστα της χειρουργικής ορθοπεδικής οι παρεμβάσεις που είναι να πραγματοποιηθούν και περιμένουν είναι πάνω από 80.

Πρόκειται για περιπτώσεις ασθενών που υποφέρουν από τους πόνους και έχουν ανάγκη την επέμβαση. Όπως και για άλλες περιπτώσεις που η ζωή τους μετά από τόση αναμονή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι μόνο το αν θα αντέξει το σύστημα σε αυτή την έξαρση. Το ζήτημα είναι και αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες όχι μόνο των covid περιστατικών, αλλά των υπολοίπων που περιθάλπονται  ή πρέπει να νοσηλευτούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.