Το θέατρο act παρουσιάζει:

 Το Κοντραμπάσο 

του Πάτρικ Ζίσκιντ

Aυτό που κανένας μουσικός δεν έχει συνθέσει ακόμα το έγραψε ο Πάτρικ Ζίσκιντ: 

ένα έργο για σόλο κοντραμπάσο 

με τον Δημήτρη Τζαβάρα 

σε σκηνοθεσία Μαρίας Καλλιαμβάκου

Το «Κοντραμπάσο», μια ξεχωριστή παράσταση του θεάτρου act που αγκαλιάστηκε από το κοινό της Πάτρας, θα παιχτεί για λίγες ακόμα παραστάσεις. Συγκεκριμένα, έως τις 6 Φεβρουαρίου, κάθε Κυριακή στις 20.00 ο Δημήτρης Τζαβάρας επιστρέφει ερμηνεύοντας με συγκλονιστικό τρόπο το ρόλο του ερωτευμένου κοντραμπασίστα.

Λίγα λόγια για το έργο και το συγγραφέα:

Το Κοντραμπάσο δημοσιεύτηκε το 1984 γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Είναι μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στη μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση ενώ ταυτόχρονα είναι ένας ύμνος για τη μουσική και για τους ανθρώπους που ξέρουν να δίνονται σε αυτό που αγαπούν. 

Ο ίδιος ο Πάτρικ Ζίσκιντ σημειώνει: «Η μουσική είναι κάτι ανθρώπινο. Πέρα και πάνω απ’ την πολιτική και την ιστορική επικαιρότητα. Και πανανθρώπινο, θα ’θελα να πω. Ένα συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης ψυχής και του ανθρώπινου πνεύματος. Και μουσική θα υπάρχει πάντα και παντού, στην Ανατολή και στη Δύση, στη Νότια Αφρική, όπως και στη Σκανδιναβία, στη Βραζιλία και στο Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ. Διότι η μουσική έχει ακριβώς μεταφυσικό χαρακτήρα. Καταλαβαίνετε, μετα-φυσικό, δηλαδή πέρα ή πάνω απ’ την καθαρά φυσική ύπαρξη, υπεράνω της εποχής, της ιστορίας και της πολιτικής, πέρα απ’ τον πλούτο και τη φτώχεια, απ’ τη ζωή και το θάνατο. Η μουσική είναι αιώνια».Ο Γερμανός συγγραφέας Πάτρικ Ζισκιντ είναι γνωστός σε όλους μας από το μυθιστόρημα «Το Άρωμα», που μεταφράστηκε σε 37 γλώσσες κι έμεινε στις λίστες των μπεστ σέλερ για 9 χρόνια.

Κριτικές παράστασης:

«Ώρες ώρες θέλεις να βγάλεις τον ηθοποιό από τον κύκλο της σκηνής, να παίξεις εσύ, να βάλεις τις φωνές για όσα σε εκφράζουν, αλλά μένουν ανέκφραστα μέσα σου...» (Εφημερίδα Πελοπόννησος)

«όταν το κείμενο είναι τόσο δυνατό, ερμηνεία τόσο αυθεντική και η σκηνοθεσία πατά γερά στην αβίαστη συγκίνηση δεν υπάρχουν περιθώρια διαφωνίας…» (περιοδικό Τέταρτο|τ.135)

«Διαφωνώ δε, με όσους αποτρέπουν οποιοδήποτε θεατή δεν έχει άμεση σχέση με το "τεχνικό" κομμάτι της μουσικής να δει αυτή την παράσταση. Για να δεις, να απολαύσεις και να κατανοήσεις αυτό το "ημιαυτοκαταστροφικό" κείμενο, γραμμένο για την προσωπική φυλακή του καθενός, αρκεί απλά να έχεις αγαπήσει...» 

(http://topalcoscenico.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Πάτρικ Ζίσκιντ

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Σκηνοθεσία: Μαρία Καλλιαμβάκου
Φωτισμοί: Ιωαννης Αναστασόπουλος

Ερμηνεύει ο Δημήτρης Τζαβάρας

Ευχαριστούμε την Ελένη Τζαβάρα  για τις φωτογραφίες της και τους γραφίστες Δημήτρη Γιαννακούλια, Πέτρο Βούλγαρη, Ηλία Λαμπρόπουλα για τα εικαστικά των πόστερ.

 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 

Για τέσσερις Κυριακές (16/1, 23/1 30/1 και 6/2) στις 20.00

στο θέατρο act (σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 2610272037 και 6936122263

Προπώληση: viva.gr  (https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/to-kontrampaso-tou-patrik-ziskint/)

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό) 9€ (μειωμένο) 7€ (για φοιτητές θεατρολογίας και σπουδαστές δραματικών σχολών)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ACT: 

Πελοπόννησος, pelop.gr, Τέταρτο, Άρωμα FM,  patrasevents.gr, Άνοιξη fm, upfm, Δίηχο, tempo24.gr, MONO, The locals.gr,  jambacopy,  sinradio.gr,  ΑΝΤ1 Πάτρας, Ράδιο Γάμμα, pelopolitismos.wordpress.com

ΧΟΡΗΓΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ACT:

THE BESTNEWS, GALAXY CITY CENTER HOTEL, NoiseBoxStudio