Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε μέταλλα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ένζυμα και λιπαρά οξέα. Αν θέλετε να αξιοποιήσετε όλες αυτές τις ωφέλειες, θα πρέπει να σκεφτείτε να συμπεριλάβετε ωμούς σπόρους στα αγαπημένα σας πιάτα.

Αυτοί οι σκουρόχρωμοι σπόροι περιέχουν τεράστιες ποσότητες μετάλλων, βιταμινών, ινών, αντιοξειδωτικών ουσιών και πρωτεϊνών. Είναι εξαιρετικοί για όσους αγαπούν το ψάρι, επειδή περιέχουν επίσης λιπαρά οξέα, όπως Ωμέγα-3, αντίθετα με τις περισσότερες φυτικές τροφές. Οι σπόροι αυτοί βοηθούν στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, προστατεύουν από το διαβήτη ή τα καρδιακά νοσήματα, μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε λεπτοί και προσφέρουν μια καλή δόση ενέργειας. Δεν περιέχουν γλουτένη, μπορούν να βελτιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία και προστατεύουν το συκώτι. Διαβάστε τη σχετική μελέτη για τους σπόρους chia εδώ.

Σπόροι κάνναβης
Καφετί στο χρώμα, σύμφωνα με το meygeia.gr είναι από τους καλύτερους σπόρους για την θεραπεία των διαταραχών του ανοσοποιητικού και της φυματίωσης. Περιέχουν αμινοξέα (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορεί να παράγει το σώμα από μόνο του), λιπαρά οξέα, όπως Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3, εύπεπτες πρωτεΐνες και φυτοθρεπτικές ουσίες για την προστασία του αίματος, των κυττάρων, των ιστών, του δέρματος, των μιτοχονδρίων και των οργάνων. Η κατανάλωση σπόρων κάνναβης θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς.

Σπόροι ροδιού
Έχουν όμορφο κόκκινο ή βαθύ πορφυρό χρώμα και είναι θαυμάσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατέψετε το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν πρόωρη γήρανση. Βοηθούν το αίμα σας να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα του οξυγόνου και προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων. Επιπλέον είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο και για καρδιακές νόσους. Περιέχουν βιταμίνη C, κάλιο και λίγες θερμίδες. Μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη και να καταπολεμήσουν τη δυσκοιλιότητα. Για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα και φλεγμονή, βοηθούν στην αποτροπή βλάβης στους χόνδρους.

Λιναρόσπορος
Αυτοί οι καστανοκόκκινοι σπόροι περιέχουν ίνες σημαντικές για το πεπτικό σύστημα, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και να χάσετε βάρος. Είναι από τους καλύτερους σπόρους που μπορεί να μας δωρίσει η γη: συμβάλλουν στην ανακούφιση από τον πόνο στην κοιλιά, λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδεις ουσίες και εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων και καρκίνου. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προάγουν τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Κολοκυθόσπορος
Οι συχνά κίτρινοι ή πορτοκαλί κολοκυθόσποροι περιέχουν αλκαλοειδή και πρωτεΐνες που σας κάνουν καλό. Η βιταμίνη Β και η L-τρυπτοφάνη που περιέχουν βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Βελτιώνουν τη γενική σας ευημερία, προλαμβάνουν το σχηματισμό κρυστάλλων στα νεφρά και μπορούν να κρατήσουν μακριά σας τα παράσιτα, προστατεύοντάς σας ιδιαίτερα από την ταινία.

Σησαμόσπορος
Αυτοί οι ανοιχτόχρωμοι σπόροι χρησιμοποιούνται ως άρτυμα εδώ και πολλά χρόνια. Το σησαμέλαιο δεν χαλάει. Είναι καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, ασβεστίου, χαλκού, βιταμίνης Β, ψευδαργύρου, φωσφόρου και φυτικών ινών. Οι σπόροι αυτοί περιέχουν τα μοναδικά συστατικά ενός ορισμένου είδους ινών, που συμβάλλουν στη διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης και προστατεύουν το συκώτι από βλάβες.

Ηλιόσπορος
Οι μικροί και λευκοί ηλιόσποροι περιβάλλονται από σκουρόχρωμη φλούδα. Περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία βοηθάει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου και των κυττάρων σας. Οι ηλιόσποροι μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Περιέχουν μαγνήσιο, βοηθούν στον έλεγχο του άσθματος και της υψηλής αρτηριακής πίεσης καθώς και των πονοκεφάλων και των εγκεφαλικών.

Σπόροι κινόα
Οι σπόροι κινόα είναι μικροί και στρογγυλοί. Η κινόα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Λατινική Αμερική και είναι γνωστή ως “μητέρα των δημητριακών”. Οι σπόροι της περιέχουν σίδηρο, φώσφορο και πρωτεΐνες. Επειδή περιέχουν μεγάλη ποσότητα ινών, μπορούν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, καθώς και να συμβάλλουν στο αδυνάτισμα, επειδή χορταίνουν. Συμπεριλαμβάνονται εύκολα σε πολλές συνταγές και εμπλουτίζουν θαυμάσια τάρτες, σούπες, γκρανόλα και ψωμιά.

Σπόροι κύμινου
Οι σπόροι κύμινου, γνωστοί για τις πολλές φυσικές ωφέλειές τους για την υγεία, χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια. Βοηθούν στην ανακούφιση από τις πεπτικές διαταραχές, λειτουργούν ως αντισηπτική ουσία, είναι πλούσιοι σε σίδηρο και μπορούν να ενισχύσουν τις λειτουργίες του συκωτιού σας. Αν έχετε κρυολογήσει ή πονάει ο λαιμός σας, οι σπόροι κύμινου μπορούν να σας βοηθήσουν, αλλά και να ενισχύσουν το μεταβολισμό σας. Ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στον έλεγχο του άσθματος και της αρθρίτιδας και προστατεύουν τα νεφρά.