Η ανάγκη συνένωσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας αλλά και η προοπτική ίδρυσης μια Βιομηχανικής Ψηφιακής Σχολής τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της πρώτης συνεδρίας του 24ου Forum Ανάπτυξης, που ξεκίνησε στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας. Κοινός προβληματισμός με ποιο τρόπο η  Έρευνα, η Καινοτομία και η Επιχειρηματικότητα  συνεργαζόμενες  θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στην Οικονομία. 

Mε παρέμβασή του διαδικτυακά ο Χρήστος Δήμας Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων/Έρευνας και Καινοτομίας σημείωσε ότι «είναι  απαραίτητο να συνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ενώ στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν η έρευνα αυτή καλείται να εξελιχθεί σε επιχειρηματικότητα και καινοτομία, εκεί πράγματι υστερούμε σημαντικά έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας. Γι’ αυτό το λόγο συζητείται στο ελληνικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τις εταιρείες  spin-off. Απλοποιείται η διαδικασία έτσι ώστε τα μέλη ΔΕΠ θα μπορούν να δημιουργούν εταιρείες πολύ πιο εύκολα. Επίσης στους στόχους μας παραμένει με ποιο τρόπο θα καταφέρουμε να πολλαπλασιάσουμε τις δαπάνες έρευνα και ανάπτυξης».

Ο Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος  του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας υπέβαλε δημόσια μια σημαντική πρόταση : «Μπορεί στην Πάτρα να μην επιτράπηκε η δημιουργία της Νομικής Σχολής, αλλά θα πρέπει να προωθηθεί η δημιουργία της Βιομηχανικής Ψηφιακής Σχολής. Η Βιομηχανική του παρελθόντος δεν έχει καμία σχέση με τη Βιομηχανική του μέλλοντος. Το στέλεχος μιας βιομηχανίας σε 15 χρόνια πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένος στα συστήματα ποιότητας, στη δυνατότητα αυτοματισμών, των λειτουργιών που επιβλέπει και προφανών στην ψηφιοποίηση της όλης δραστηριότητας. Αυτό δεν μαθαίνεται με κάποια γρήγορη μετεκπαίδευση στο εξωτερικό».

Και την χρησιμότητα της εξειδίκευσης την ανέπτυξε παραστατικά με το εξής παράδειγμα: ακόμα και εάν θέλει κάποιος  να δημιουργήσει μια επιχείρηση επεξεργασίας ντομάτας στην Ηλεία, για να πουλήσει το προϊόν στο εξωτερικό δεν μπορεί να το κάνει, γιατί προϋπόθεση είναι η παραγωγή να γίνει με σύστημα ποιότητας και για να ανταγωνιστεί η επιχείρηση αυτούς που διαθέτουν ήδη ένα τέτοιο σύστημα, χρειάζεται αυτοματισμός και ψηφιοποίηση των μέσων παραγωγής».

O Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος τόνισε ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας το τελευταίο διάστημα για να ενισχύσει την τοπική οικονομία που μαστίζεται εξαιτίας της κρίσης. Όπως ανέφερε: «Με τους πόρους που είχαμε ως Περιφέρεια, διαθέσαμε 50 εκατομμύρια ευρώ, μέσα από δύο προγράμματα μη επιστρεπτέων ενισχύσεων, για τις επιχειρήσεις του τόπου μας που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το πρώτο πρόγραμμα, ύψους 30 εκ. ευρώ, συνδέθηκε με τις θέσεις εργασίας, καθώς στόχος ήταν να προσφέρουμε μία ανάσα στις επιχειρήσεις, αλλά και να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Και το δεύτερο πρόγραμμα, ύψους 20 εκ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη, αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους αυτό-απασχολούμενους.

Επιπλέον, τρέξαμε με πολύ μεγάλες ταχύτητες όλα τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, τόσο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και από τα Τομεακά Προγράμματα. Συνολικά, στη Δυτική Ελλάδα έχει διατεθεί ποσό ύψους 75 εκ. ευρώ περίπου, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 2 ετών».

Ο Θεόδωρος Τσούμπελης Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας σημείωσε ότι  στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε «μετά την κρίση που περάσαμε το 2020 είχαμε στις πωλήσεις απώλειες της τάξεως του 18.8 % και το 2021 προβλέπεται η πτώση αυτή να είναι περίπου στο 4,7%. Σε απόλυτους αριθμούς μιλάμε για 750 εκατομμύρια  ευρώ το 2020 και για 155 εκ. ευρώ το 2021. Αυτά είναι αποτελέσματα μελέτης που έχουμε κάνει εμείς.  Έχουμε μια σημαντική παραγωγή στον τομέα της γνώσης και της τεχνολογίας, κυρίως στην Αχαΐα. Θεωρούμε ότι πρέπει να βοηθηθούν όπως και οι   υπόλοιποι τομείς. Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός   προχωράει και δίνει προστιθέμενη αξία σε όλους αυτούς τους κλάδους».

Ο Δημήτρης Μούρτζης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών προχώρησε σε παράθεση στοιχείων σε ειδική παρουσίαση, σύμφωνα με τα οποία: « Το Πανεπιστήμιο Πατρών παράγει νέες ιδέες. Όμως χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορείς να έχει καινοτομία». Επεσήμανε ακόμη ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει καλές επιδόσεις στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Περιφερειακής Καινοτομίας με βαθμολογία ίση με το 63% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλαμβάνοντας την 4η θέση μεταξύ των Περιφερειών.

Ο Δημήτρης Σερπάνος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων, τόνισε ότι «Το Ινστιτούτο έχει σημαντικό ερευνητικό έργο που έχει αναδειχτεί και πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο που είναι μια από τις παραμέτρους που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα Ινστιτούτα της χώρας. Είναι παραγωγός λογισμικού για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και όχι μόνο. Υλοποιεί δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και συνεργάζεται και παρέχει υλικό για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Ο Βασίλης Λουκόπουλος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών είπε ότι « το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια. Υποστηρίζει την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος. Η έρευνα συνδέεται με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρήσεις που φιλοξενούνται στο Επιστημονικό Πάρκο είναι εγγεγραμμένες στην πλατφόρμα του Elevate Greece. Aναφερόμαστε σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι πάρα πολλές και πάνω από 140. Το χαρακτηριστικό είναι ότι απασχολούνται άτομα με πολύ υψηλά προσόντα και εξειδίκευση. Το ευχάριστο είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα στάδιο ανάπτυξης και γίνεται μια επέκταση του Επιστημονικού Πάρκου. Θα υπάρξει αγορά νέων κτηρίων και θα διπλασιάσει την προσφορά του στην περιοχή, λαμβάνοντας ότι ο κύκλος αυτή τη στιγμή είναι 9 εκατομμύρια ευρώ».

Ο Χρυσόστομος Στύλιος, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων ανέφερε ότι « τις εξελίξεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης τις βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Και αναφέρομαι στις βελτιώσεις που αφορούν την καθημερινή ζωή. Βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, την ρομποτική, την τεχνητή  όραση. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση μεταμορφώνει την παραγωγική βιομηχανία, οδηγεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και επηρεάζει κάθε κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας. Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και το ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον απαιτούν την εγρήγορση όλων των εμπλεκόμενων».

Ο Μιχάλης Δρίτσας Επικεφαλής Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Έρευνας και Καινοτομίας, σημείωσε ότι «η  Δυτική Ελλάδα είναι σημαντικός πόλος και για την καινοτομία και για την παραγωγή στη χώρα μας. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στο 44% του ΑΕΠ του μέσου όρου της Ευρωπαϊκή Ένωσης  και στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας είναι σε υψηλότερο σημείο. Πλησιάζει στο μέσο όρο και είναι αρκετά πιο πάνω. Αν αυτοί οι δύο μοχλοί συνεργαστούν, τότε μπορούν να γίνουν σημαντικά άλματα. Το όραμά μας είναι να βελτιώσουμε το επίπεδο της έρευνας στη χώρα και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συνδέσουμε την έρευνα που παράγεται με την πραγματική οικονομία».