Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διακήρυξη για το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη 25.000 θέσεων εργασίας, σε δήμους, περιφέρειες και οργανισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν θα ξεκινήσουν και οι αιτήσεις, ενώ οι δικαιούχοι θα πιάσουν δουλειά στις θέσεις που έχουν επιλεγεί από τις αρχές του νέου έτους.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκπόνηση του προγράμματος, αφενός γιατί οι διαδικασίες έχουν ήδη προχωρήσει και το ενδιαφέρον από τους δήμους και τους φορείς για την κάλυψη θέσεων είναι μεγάλο.

Συγκεκριμένα ενδιαφέρον για τις θέσεις αυτές πρόκειται να δηλώσει τόσο ο δήμος Πατρέων, όσο και οι υπόλοιποι δήμοι της Αχαΐας, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αφού όλοι τους έχουν ανάγκη από έμψυχο δυναμικό και σε όλες τις υπηρεσίες υπάρχουν κενά.

Από την άλλη πλευρά εκατοντάδες θα είναι και οι αιτήσεις των χιλιάδων ανέργων που υπάρχουν στην Πάτρα και γενικότερα στην Δυτική Ελλάδα, ψάχνοντας να βρουν μία εργασία έστω και προσωρινή, με την μορφή σύμβασης για οχτώ μήνες.

Τα χρήματα για τους άνεργους που θα επιλεγούν θα είναι της τάξεως των 569,50 ευρώ το μήνα (καθαρά) ενώ τις ασφαλιστικές εισφορές θα τις πληρώνει ο ΟΑΕΔ με το ένσημο του ανειδίκευτου εργάτη.

Το πρόγραμμα πέρα από το σκέλος της εργασίας και της τοποθέτησης του κάθε δικαιούχου σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης, ανάλογα με τις επιλογές που έχει κάνει κατά τη διαδικασία της αίτησης και τα προσόντα του, θα έχει και ένα δεύτερο σκέλος.

Το σκέλος αυτό θα αφορά την φοίτηση σε ένα Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, διάρκειας 150 ωρών, με σκοπό την πιστοποίηση των δεξιοτήτων τους και των γνώσεων τους. Η συμμετοχή στη Δια Βίου Μάθηση είναι υποχρεωτική για όσους είναι κάτω από 54 ετών και προαιρετική για τους 54 και άνω.