«Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Γερμανία δεν ήταν ποτέ τόσο δραματική», προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του επιδημιολογικού ινστιτούτου «RKI» Λόταρ Βίλερ. To τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα 76.414 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, 500 περισσότερα από χθες.

Σε ότι αφορά τη νέα σούπερ μετάλλαξη «Μποτσουάνα», ο Λόταρ Βίλερ εμφανίστηκε διστακτικός απέναντι στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την επικινδυνότητά της. «Θα πρέπει να διευρυνθεί εάν ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων της νόσου Covid στη Νότιο Αφρική σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή. Με λίγα λόγια, ανησυχούμε πολύ. Η παραλλαγή πάντως δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στην Ευρώπη», τόνισε.

Εξαίροντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Γενς Σπαν όπως και ο Λόταρ Βίλερ υποστήριξαν ότι ο αριθμός των επαφών πρέπει να μειωθεί σημαντικά και κάλεσαν τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων να λάβει νέα αυστηρότερα μέτρα. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το κύμα τώρα. Διαφορετικά θα βιώσουμε ακριβώς αυτό που πάντα θέλαμε να αποφύγουμε: Υπερφόρτωση του συστήματος υγείας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας. «Σε αυτήν την εθνική έκτακτη ανάγκη, όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να σταθούν μαζί - τώρα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του επιδημιολογικού Ινστιτούτου, Robert Koch, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τιμήσουν τους 100.000 ανθρώπους που πέθαναν από Covid, τηρώντας ενός λεπτού σιγή. «Αυτή η κατάσταση είναι σε βάρος όλων μας », είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 4000 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται στην εντατική. Αλλά οι αριθμοί αυξάνονται κατακόρυφα, σε όλα τα κρατίδια . Μέσα σε μόλις επτά ημέρες, περίπου 2000 ασθενείς εισήχθησαν για πρώτη φορά σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μεταξύ 50 και 70 ετών».

Την ίδια ώρα, στη Βαυαρία, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Μάρκους Ζέντερ, τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Πηγή: protothema.gr