Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι επιστήμονες μετά τον εντοπισμό της σούπερ μεταδοτικής μετάλλαξης της Mποτσουάνα στη Νότιο Αφρική, λαμβάνοντας υπόψη το ταχύτατο ρυθμό εξάπλωσής της.

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» επικροτώντας την κίνηση των χωρών - όπως και της Ε.Ε - να περιορίσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη Νότιο Αφρική.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Νοτιοαφρικανικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων (NICD) ότι τα πρώτα 22 κρούσματα της νέας παραλλαγής B.1.1.529 εντοπίστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή κινητοποίησε τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τα κρούσματα θα είναι σαφώς πολύ περισσότερα καθώς γίνονται αναλύσεις του γονιδιώματος της συγκεκριμένης παραλλαγής.

«Αν και η κατάσταση των δεδομένων είναι ακόμα περιορισμένη, οι ειδικοί μας εργάζονται υπερωρίες με όλα τα συστήματα παρακολούθησης προκειμένου να κατανοήσουν τη νέα παραλλαγή και τις πιθανές επιπτώσεις που συνδέονται με αυτήν», τόνισε ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Τζο Φάαχλα.

Ο ίδιος περιέγραψε την παραλλαγή ως «σοβαρά ανησυχητική» προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνει το «γεγονός ότι αυτός ο αόρατος εχθρός είναι πολύ απρόβλεπτος».

Αυτό όμως που ανησυχεί κυρίως τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Νότιο Αφρική τα τελευταία 24ωρα έχει εκτιναχθεί. Συγκεκριμένα, ανέρχεται πλέον σε 1.200 κρούσματα την ημέρα, ενώ στις αρχές του μήνα καταγράφονταν μόλις 100 κρούσματα της νόσου Covid.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός ειδικός στον τομέα της υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δεν έκρυψε τους φόβους του για τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο πανδημικό κύμα του κορωνοϊού. «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Τίποτα δεν είναι χειρότερο από μια νέα παραλλαγή σε ένα τρέχον κύμα», έγραψε ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης σήμερα στο Twitter.

«H νέα παραλλαγή μας εξέπληξε, εξελίσσεται με ταχύτατο ρυθμό, αναπτύσσοντας περισσότερες μεταλλάξεις από ό,τι περιμέναμε, ειδικά μετά από ένα πολύ σοβαρό τρίτο πανδημικό κύμα της παραλλαγής «Δέλτα», υποστηρίζει ο Τούλιο ντε Ολιβιέρα, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «KwaZulu-Natal Research and Innovation Sequencing Platform».

Ο ίδιος τόνισε ότι οι επιστήμονες «έχουν πλήρη μεσάνυχτα» σχετικά με τον βαθμό αποτελεσματικότητας των εμβολίων που διαθέτει στη φαρέτρα της η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπισή της.

«Η παραλλαγή της Μποτσουάνα έχει ομοιότητες με τις μεταλλάξεις Λάμδα και Βήτα», τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός επιστήμονας, Ρίτσαρντ Λέσελς, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

«Όλα αυτά μας προκαλούν ανησυχία ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί όχι απλώς να έχει ενισχύσει τη μεταδοτικότητα, επομένως να εξαπλώνεται πιο αποτελεσματικά, αλλά μπορεί επίσης να είναι σε θέση να παρακάμψει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος», είπε ο Λέσελς, όπως αναφέρουν οι New York Times.