Βαρομετρικό χαμηλό το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Τυρρηνικής θάλασσας κινείται Α-ΒΑ προς την Αδριατική με το άρτια δομημένο ψυχρό του μέτωπο να διασχίζει την χώρα μας κατά την Παρασκευή από τα Δ προς τα Α προκαλώντας την εκδήλωση ισχυρών κατά τόπους φαινομένων σε πολλές περιοχές.

Η εν λόγω ατμοσφαιρική διαταραχή θα είναι μία εκ των διαδοχικών που θα επηρεάσουν την περιοχή μας μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Αυτό καθώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία όπως έχει διαμορφωθεί άνωθεν της Ευρώπης ευνοεί την συνεχή κατάβαση (ροή) ψυχρότερων αερίων μαζών από τα βόρεια τμήματά της προς την κεντρο-ανατολική Μεσόγειο, με κύριο αρωγό την πνοή ενός ισχυρότατου αεροχειμάρρου, στο ύψος της δυτικής Ευρώπης, στα ανώτερα όρια της τροπόσφαιρας με κατεύθυνση από τα Β προς τα Ν.

Εκεί (στην κεντρο-ανατολική Μεσόγειο), ο συνδυασμός τους με τα θερμότερα ύδατα αυτής θα προκαλεί συνεχείς κυκλογενέσεις (δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών). Ταυτόχρονα, οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες θα οδηγήσουν και στην εκδήλωση των πρώτων αξιόλογων χιονοπτώσεων αρχικά στα ορεινά της Β-ΒΔ χώρας και εν συνεχεία και της κεντρικής αλλά και της υπόλοιπης δυτικής χώρας.


Πρόγνωση καιρού Δυτικής Ελλάδας

Παρασκευή 26/11: Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα πιθανόν να συνοδεύονται τοπικά από πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις, ενώ στα ορεινά της Ηπείρου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις. Ο υδράργυρος ως προς τις μέγιστες τιμές του θα ανέλθει στους 17-19°C στα πεδινά-παράκτια τμήματα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν-ΝΑ διευθύνσεις στα 8-9bf με σταδιακή εξασθένιση και στροφή σε Δ από τις μεσημβρινές ώρες.

Σάββατο 27/11: Άστατος καιρός στο 1ο μισό της ημέρας με μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Νέα επιδείνωση από τις μεσημβρινές ώρες με κατά τόπους ισχυρα φαινόμενα εκ νέου σε όλα τα δυτικά. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση και οι άνεμοι στο Ιόνιο Ν-ΝΔ 5-6bf.

Κυριακή 28/11: Άστατος καιρός με βροχές και κατά τόπους καταιγίδες αλλά και διαστήματα βελτίωσης. Τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο διήμερο. Ο υδράργυρος χωρίς αξιόλογη μεταβολή με τους ανέμους να πνέουν στο Ιόνιο Δ 5-7bf.

Πρόγνωση καιρού Πάτρας

Παρασκευή 26/11: Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που πιθανόν να συνοδεύονται και από πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις. Τα περισσότερα φαινόμενα αναμένονται έως και νωρίς το απόγευμα, ενώ πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρίος τις βραδυνές ώρες.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το διάστημα μεταξύ προμεσημβρινών και μεσημβρινών ωρών, οπότε και θα διέλθει το ψυχρό μέτωπο της διαταραχής. Θερμοκρασία από 12-18°C και άνεμοι αρχικά Ν-ΝΑ 5-6bf, στρεφόμενοι σταδιακά σε ΝΔ με ανάλογη ένταση.

Σάββατο 27/11: Αρχικά άστατος καιρός με μεμονωμένα φαινόμενα. Νέα επιδείνωση από τις μεσημβρινές ώρες και μετά με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Θερμοκρασία από 11 έως 17°C και άνεμοι Ν-ΝΔ 5-6bf.

Κυριακή 28/11: Άστατος καιρός με μπόρες και σποραδικές καταιγίδες αλλά και μεγάλα διαστήματα βελτιώσης. Ο υδράργυρος χωρίς αξιόλογη μεταβολή και οι άνεμοι ΝΔ 4-5bf.


Τάση Ερχόμενης Εβδομάδας 29/11 - 5/12

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία νέα πολύ έντονη κακοκαιρία θα μας απασχολήσει το διήμερο Δευτέρας - Τρίτης με εκ νέου έντονα φαινόμενα σε όλα τα δυτικά τμήματα αλλά και πτώση του υδραργύρου, γεγονός που θα οδηγήσει σε εκδήλωση αξιόλογων χιονοπτώσεων σε όλα τα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της ΒΔ χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ξημερώματα 30ης Νοεμβρίου αναμένονται τα πρώτα χιόνια και στο Παναχαϊκό όρος αλλά και στις ορεινότερες περιοχές του ν. Αχαΐας.

Πιθανόν να υπάρξει ένα πρόσκαιρο διάλειμμά το διήμερο Τετάρτης - Πέμπτης με μικρή άνοδο του υδραργύρου. Η τάση, όμως, θέλει εκ νέου επιδείνωση των καιρικών συνθηκών το ερχόμενο Π-Σ-Κ με αξιολογότατα φαινόμενα, αλλά δεν μπορούν να αναφερθούν περαιτέρω χωροχρονικές λεπτομέρειες για το εν λόγω διάστημα.

Χαρακτηριστικό αυτής της προαναφερθείσας τάσης είναι και το παρακάτω διάγραμμα ensemble για την πόλη της Πάτρας, όπου διαφαίνεται πως οδηγούμαστε σε ένα διάστημα με διαδοχικές κακοκαιρίες με μεγάλα ύψη βροχής αλλά και τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά μας.

Επιμέλεια Πρόγνωσης: Νικόλας Σερέτης

Ρωμανός Πατρών

Γεωλόγος-Προγνώστης Καιρού

& Για το www.meteoclub.gr : Nick-Stormlover.