Διακριβώθηκε, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα, του Τμήματος  Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, η δράση εγκληματικής ομάδας, η οποία διέπραττε ληστείες και κλοπές σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και σε περιοχή της Ηλείας.

Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος οκτώ ημεδαπών ανδρών, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας, της διάπραξης ληστειών και διακεκριμένων κλοπών, της παράβασης του νόμου για τα όπλα και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Στο πλαίσιο εμπεριστατωμένων  και μεθοδικών ερευνών του Τμήματος  Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω δράστες, με ακόμα τέσσερις άγνωστους συνεργούς τους, από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2021, είχαν συστήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, με σκοπό την τέλεση ληστειών και διακεκριμένων κλοπών, σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και στη Ηλεία.

Ως προς την μεθοδολογία των δραστών επισημαίνεται ότι λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης και χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που άνηκαν σε τρίτα πρόσωπα, (αχυράνθρωποι) προκειμένου να μην εντοπίζονται από τις αστυνομικές αρχές.

Παράλληλα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν διακριτούς ρόλους, εντόπιζαν και αξιολογούσαν τους στόχους τους, τους οποίους χαρτογραφούσαν πριν την τέλεση των πράξεων τους, ενώ φορούσαν κουκούλες (full face) μάσκες και γάντια ώστε να μην αναγνωρίζονται από τους παθόντες.

Συνολικά, οι αστυνομικοί του Τμήματος  Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, εξιχνίασαν δυο ληστείες και πέντε κλοπές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις εταιρειών, μια σε φαρμακείο και δυο σε οχήματα, όπου εισέρχονταν σε αυτές, με τη χρήση διαρρηκτικων εργαλείων.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την διάπραξη των ληστειών και των κλοπών:

  • Οι δράστες την 4 και 7/12/2019 μετέβησαν σε δυο οικίες ημεδαπών σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κουκούλες full face, όπου με την άσκηση σωματικής βίας και την απειλή κατσαβιδιού, αφαίρεσαν συνολικά (370) ευρώ, κοσμήματα και τέσσερα κινητά τηλέφωνα, συνολικής αξίας (150.000) ευρώ.
  • Επίσης, διέπραξαν έξι κλοπές σε εγκαταστάσεις εταιρείας και σε εγκαταστάσεις αγροτικών προϊόντων, σε υποσταθμό ρεύματος, σε φαρμακείο, και μια κλοπή κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκίνητου, κατά τις οποίες αφαίρεσαν συνολικά καλώδια, χαλκό, ηλεκτρικές συσκευές, συσκευή ηλεκτροσυγκόλλησης, τέσσερις μπαταρίες από μηχάνημα έργου, 100 τεμάχια ορειχάλκινων συνδέσμων, ανυψωτικά μηχανήματα, συνολικής αξίας περίπου 115.000 ευρώ.
  • Την 4/12/2019 μετέβησαν σε μίνι μάρκετ και αφαίρεσαν σταθμευμένο όχημα αλλοδαπού.

Επισημαίνεται ότι, οι δράστες χρησιμοποιώντας κλεμμένο όχημα, το οποίο είχαν αφαιρέσει από την Αττική τον Οκτώβριο του 2019, μετέβησαν σε φαρμακείο σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, όπου προσάρμοσαν ιμάντα στο όχημα και τράβηξαν το ρολό του φαρμακείου, αποκτώντας πρόσβαση στο εσωτερικό του, όπου στη συνέχεια αφαίρεσαν 25 ευρώ, έγγραφα και σακούλες.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι η εγκληματική ομάδα έχει αποκομίσει από τις παραπάνω πράξεις παράνομο περιουσιακό όφελος που ανέρχεται στις (265.000) ευρώ, ενώ οι φθορές που προκάλεσαν κατά την τέλεση των κλοπών στις (115.000) ευρώ.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν από τους αστυνομικούς και κατασχέθηκαν τα εξής:

  • Ένα κυνηγετικό όπλο,
  • Τέσσερα κινητά τηλέφωνα
  • Ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι
  • Ένας φορητός ασύρματος, συντονισμένος στη συχνότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και
  • Τμήματα χαλκού καλωδίων, μήκους 70 μέτρων.

Τέλος, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν δυο αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες ως μέσα τέλεσης των αξιόποινων πράξεων τους, τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους.   

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ δυο από τα μέλη είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.