Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για το έργο των έξυπνων εφαρμογών που είναι να εγκατασταθούν στο Open Mall της Πάτρας όταν αυτό ξεκινήσει την λειτουργία του.

Για το έργο των έξυπνων εφαρμογών στο πρώτο ανοικτό κέντρο εμπορίου ο δήμος έχει προχωρήσει σε έναν ξεχωριστό διαγωνισμό που πλέον έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στην φάση της αξιολόγησης των προσφορών.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου έτους όταν και θα προκύψει ανάδοχος και έτσι από τη στιγμή που πέσουν οι υπογραφές της σύμβασης το έργο θα μπει στο στάδιο της υλοποίησης του.

Η χρηματοδότηση του έργου είναι μέσω του προγράμματος της ΕΠΑνΕΚ και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει κάνει η αρμόδια υπηρεσία προγραμματισμού του δήμου, το όλο πλέγμα των έξυπνων εφαρμογών έχει δύο κατευθύνσεις.

Από τη μια θα κινούνται στην κατεύθυνση της έξυπνης βιώσιμης αστικής κινητικότητας και από την άλλη στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης και της ανάπτυξης δικτύου των ρευμάτων, όταν αυτό καταρτιστεί από τον δήμο.

Η πρώτη κατεύθυνση περιλαμβάνει δωρεάν Wifi σε 23 σημεία, έξι ηλιακά παγκάκια μοντέρνα σχεδιασμένα, έξι ηλιακούς φορτιστές που θα αποτελούν αυτόνομες ενεργειακές μονάδες, τρεις έξυπνες φωτεινές διαβάσεις πεζών που θα συνθέτουν ένα σύγχρονο σύστημα ασφαλούς διέλευσης πεζών και 62 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης (56 συμβατικές και 6 για ΑμεΑ και θέσεις φορτοεκφόρτωσης) που θα δείχνουν σε πραγματικό χρόνο αν είναι πιασμένες.


Κάδοι με αισθητήρες και λογισμικό

Η δεύτερη κατεύθυνση των έξυπνων εφαρμογών εμπεριέχει την αντικατάσταση των μπλε κάδων ανακύκλωσης (αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Open Mall είναι 26), με 23 ημιυπόγειους κάδους που θα έχουν διαφορετικά χρώματα, θα ανήκουν δηλαδή σε ξεχωριστά ρεύματα.

Οι έξυπνοι αυτοί κάδοι θα έχουν ένα ειδικό σύστημα, αποτελούμενο από 35 αισθητήρες ο καθένας και λογισμικό που θα τους δίνει την δυνατότητα να μετρούν το ποσοστό της πλήρωσης τους και αναλόγως να ειδοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πότε θα πρέπει να περάσει ένα απορριμματοφόρο για να προχωρήσει στην αποκομιδή.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η στοχευμένη αποκομιδή από τα απορριμματοφόρα για κάθε ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στον τομέα της αποκομιδής, αλλά κυρίως στην διαλογή τους, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τα συνεργεία και τις υπηρεσίες του δήμου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο στην επικράτεια του open mall, δηλαδή σε μία περιοχή δίπλα ακριβώς από το ιστορικό κέντρο της Πάτρας που περιλαμβάνει την οδό Κωνσταντινουπόλεως, περνάει από την Καρόλου, έχει μέσα του τα τμήματα της Μαιζώνος, της Ρήγα Φεραίου και της Κορίνθου που βρίσκονται εκεί και φτάνει έως την πλατεία Όλγας.