Σχέδιο για την αποφυγή των συνωστισμών και των συναθροίσεων, έξω από τους χώρους των πολυκαταστημάτων, αλλά και των μικρότερων μαγαζιών, έχει ετοιμάσει η ΕΛ.ΑΣ., ειδικά για τη μέρα της Black Friday.

Σύμφωνα με αυτό η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των υπηρεσιών θα βρίσκεται σε συνεχείς περιπολίες στους εμπορικούς δρόμους της Πάτρας και στο ιστορικό κέντρο της πόλης, κάνοντας ελέγχους και παρεμβάσεις σε περιπτώσεις που παρατηρεί "ουρές" και συνωστισμό έξω από τα καταστήματα.

Οι περιπολίες αυτές θα κρατήσουν από το πρωί έως το βράδυ, την ώρα που θα κλείνουν τα καταστήματα, ενώ η εντολή για τους ελέγχους είναι να κινηθούν σε ένα αυστηρό πλαίσιο, δίνοντας και πρόστιμα σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές σε περίπτωση που χρειαστεί.

Στόχος των ελέγχων αυτών θα είναι να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα διασποράς και απόλυτη τήρηση των μέτρων σε μια Πάτρα που "καίγεται" από τον κορωνοϊό, έχει σε καθημερινή βάση πάνω από 200 κρούσματα και ο ιός έχει εξαπλωθεί παντού.

Οι "ουρές" στα πολυκαταστήματα και κυρίως το ενδεχόμενο συνωστισμών στους εσωτερικούς χώρους των μαγαζιών μπορεί να αποτελέσει εστία μετάδοσης και να οδηγήσει αργότερα στο κλείσιμο της αγοράς εφόσον η διασπορά δεν θα μπορεί να περιοριστεί.

Άλλωστε, την περασμένη χρονιά οι "ουρές" που είχαν παρατηρηθεί όταν η αγορά άνοιξε για λίγο, μετά τις γιορτές, ήταν αυτές που είχαν παίξει τον ρόλο τους στην εξάπλωση των κρουσμάτων και στο κλείσιμο των μαγαζιών στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

Οι δύο σκόπελοι του φραγμού της διασποράς

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η Πάτρα έχοντας πάνω από 1.700 ενεργά κρούσματα, έχει μπροστά της να περάσει από δύο μεγάλους σκοπέλους που μπορεί να την οδηγήσουν σε μία νέα κορύφωση της έξαρσης.

Από την μία η Black Friday και κυρίως τα πολυκαταστήματα και από την άλλη η εορτή του Αγίου Ανδρέα και οι χιλιάδες των πιστών που αναμένεται να προσέλθουν στους ναούς για να προσκυνήσουν.