Η έκτακτη σύσκεψη που έγινε για τις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για την εορτή του Πολιούχου της Πάτρας, Αποστόλου Ανδρέα, δεν διασφαλίζει από μόνη της την αποφυγή του κινδύνου για την επέκταση της διασποράς σε μία περιοχή που είναι στην βαθιά κόκκινη ζώνη.

Η αθρόα προσέλευση πιστών και το μαζικό προσκύνημα που αναμένεται να ξεκινήσει αυτές τις μέρες παραμονή του Πολιούχου, είναι ένας μεγάλος κίνδυνος που μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και οι έλεγχοι. 

Αυτό ξεκαθάρισαν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, όσο και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης στον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε για το ζήτημα.

Οι φορείς της πολιτείας τόνισαν προς τον Μητροπολίτη ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα με τους όρους που ορίζει η νέα ΚΥΑ, δηλαδή, με ελέγχους των πιστών στις εισόδους των ναών, ζητώντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν εμβολιαστεί και την επίδειξη αρνητικού rapid τεστ για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ο Μητροπολίτης Πατρών από την άλλη τόνισε κινούμενος στην γραμμή της Οικουμενικής Συνόδου ότι η εκκλησία δεν μπορεί να κάνει αυτούς τους ελέγχους και δεν είναι αρμοδιότητα της, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι τα μέτρα ασφαλείας και οι αποστάσεις θα τηρηθούν, τόσο εντός των ναών, όσο και έξω από αυτούς.

Από ποιους όμως θα γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι που ορίζει η ΚΥΑ και το πρωτόκολλο, προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική προσέλευση των πιστών; Ούτε η Αστυνομία, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, έχει αυτόν τον ρόλο.

Αρκούν τα μέτρα από μόνα τους;

Αν όμως δεν γίνουν από την ΕΛ.ΑΣ. και η τοπική εκκλησία εμείνει σε αυτή την θέση, τότε το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει αθρόα προσέλευση του κόσμου, δίχως ελέγχους, παρά μόνο με μέτρα.

Αρκούν αυτά για να διασφαλίσουν την αποφυγή της διασποράς σε μια εορτή που σε κανονικές συνθήκες συγκεντρώνει στο σύνολο των ημερών των εκδηλώσεων πάνω από 80.000 πιστούς που έρχονται για να προσκυνήσουν;

Να ένα καλό ερώτημα. Η ΕΛ.ΑΣ. ανεξάρτητα από το θέμα των ελέγχων έχει καταρτίσει ένας σχεδιασμό γύρω από τους χώρους του ναού, έτσι ώστε να υπάρχουν αποστάσεις, τόσο κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, όσο και κατά τη διάρκεια της λιτανείας. 

Εμπιστοσύνη στον Μητροπολίτη Χρυσόστομο

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Μητροπολίτη, είναι ένας σοφός ιεράρχης που έχει δείξει την εμπιστοσύνη του στην ιατρική επιστήμη, μετριοπαθής που σέβεται την προάσπιση της δημόσιας υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα κάνει το καλύτερο που μπορεί» τονίζει πάνω στο ζήτημα ο Χαράλαμπος Μπονάνος.

«Σίγουρα είναι μία δύσκολη εξίσωση το να γίνουν κανονικά οι εκδηλώσεις και να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, αλλά εφόσον υπάρχει συνεργασία από όλους και κοινή προσπάθεια, μπορεί να επιτευχθεί η απαιτούμενη λύση».