Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, συνεχείς καταγγελίες στην αστυνομία για οικογενειακά επεισόδια και αύξηση των κακοποιήσεων εις βάρος των γυναικών, με δράστες τους συζύγους τους ή τους συντρόφους τους.

Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Πάτρας των Παιδικών Χωριών SOS έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια, έχοντας μία στενή συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, αρκετές γυναίκες, χαμηλού εισοδήματος (το εισοδηματικό κριτήριο είναι προϋπόθεση για να τις δεχθεί το κέντρο) που έχουν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Οι γυναίκες αυτές καταφεύγουν με τη βοήθεια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στη δομή των Παιδικών χωριών SOS στην Πάτρα, προκειμένου να δώσουν στα παιδιά τους ορισμένες από τις παροχές του κέντρου, αλλά και να πάρουν και οι ίδιες την απαραίτητη στήριξη για να συνεχίσουν τη ζωή τους, μακριά από τον πρώην σύζυγο ή σύντροφο τους.

«Πρόκειται κυρίως για μονογονεϊκές οικογένειες, για γυναίκες δηλαδή που έχουν κατορθώσει και έχουν με κάποιον τρόπο φύγει από τον σύζυγο τους, έχοντας υποστεί κακοποίηση από αυτόν όταν ήταν μαζί του.

Αυτές οι περιπτώσεις από τη στιγμή που κατορθώνουν και φεύγουν από το σύντροφο τους, έχουν πλέον τα περιθώρια για να ξεκινήσουν μια άλλη ζωή μακριά από αυτή την κακοποιητική συμπεριφορά της οποίας έχουν υπάρξει θύματα» τονίζει η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του κέντρου των Παιδικών Χωριών SOS στην Πάτρα, Κατερίνα Παπαθεοφίλου.

«Στο κέντρο σε ότι αφορά τις γυναίκες – μητέρες  παρέχουμε συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε σχέση όμως με τον γονικό τους ρόλο».

Κακοποιημένες πρόσφυγες

Μεταξύ των γυναικών αυτών υπάρχουν και Ελληνίδες, αλλά και γυναίκες με προσφυγικό προφίλ.

«Ως κέντρο δεν προχωράμε σε τέτοιους διαχωρισμούς και έτσι δεν μας ενδιαφέρει η προέλευση και η εθνικότητα των γυναικών αυτών.  

Έχουμε για παράδειγμα γυναίκες με προσφυγικό προφίλ που έχουν δεχθεί κακοποίηση και βία από το οικογενειακό τους περιβάλλον στην πατρίδα τους και ήταν και αυτό ένας από τους λόγους που αναγκάστηκαν να φύγουν από την χώρα τους και να έρθουν στην Ελλάδα.

Γυναίκες που έχουν μεγαλώσει υπό τη σκιά ενός πατριαρχικού προφίλ, όπως μια γυναίκα πρόσφυγας που η αδελφή της έχει δολοφονηθεί από τον πατέρα της στην χώρα της και έρχεται στο κέντρο».

Κοινό τους γνώρισμα η ανεργία

Το κοινό γνώρισμα των γυναικών αυτών που προέρχονται από μία κακοποιητική συμπεριφορά και έρχονται μαζί με το παιδί τους στο κέντρο, ζητώντας στήριξη, είναι ότι όλες τους είναι άνεργες, ανεξάρτητα της εθνικότητας ή το επίπεδο των σπουδών τους.

Το γεγονός αυτό τις δυσκολεύει στο να γίνουν αυτόνομες και μην επιστρέψουν πίσω στο κακοποιητικό περιβάλλον του συντρόφου τους. Είναι ένα ζήτημα αυτό στο οποίο θα πρέπει να δώσει ειδικό βάρος η πολιτεία και το κράτος, εφόσον θέλει να στηρίξει πραγματικά τις γυναίκες αυτές.