Τα πρώτα κρύα έχουν έρθει στην Πάτρα και η κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει ξεκινήσει να παρουσιάζει μία αυξητική τάση, με τα νοικοκυριά να κάνουν τις παραγγελίες τους για να ζεσταθούν εν όψει του χειμώνα.

Η τιμή στα πρατήρια καυσίμων δεν έχει ακόμα αυξηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα όταν η ζήτηση ανέβει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, όταν δηλαδή πέσει η θερμοκρασία.

Ήδη η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης έχει ανοίξει και αυτό έχει παίξει τον δικό του ρόλο στην ζήτηση. Μέχρι ώρας η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται μεταξύ του 1,12 το λίτρο (η πιο φθηνή) έως 1,18 (η πιο ακριβή).

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσει το 1,20 και ίσως το 1,25, μπαίνοντας προς τον Δεκέμβριο. Στο μεταξύ παρά τις διευκολύνσεις και τα αυξημένα επιδόματα που θα δώσει η κυβέρνηση από τις αρχές του νέου έτους και μετά, αρκετά νοικοκυριά δεν πρόκειται να βάλουν ούτε και αυτόν τον χειμώνα πετρέλαιο.

Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν τους περισσεύουν, ενώ και να ήθελαν από την χρόνια αδράνεια που έχουν περιέλθει οι καυστήρες αφού δεν το έβαζαν τα προηγούμενα έτη θα πρέπει προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στο μηχανοστάσιο που κοστίζουν αρκετά.

 

Κοστίζουν τα ηλεκτρικά σώματα

Ειδικότερα, πολλές από τις παλιές πολυκατοικίες της Πάτρας όπου τα διαμερίσματα δεν έχουν αυτόνομη θέρμανση, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Από την άλλη τα ηλεκτρικά σώματα κοστίζουν, η ενέργεια έχει φτάσει στα ύψη και είναι αρκετά νοικοκυριά που το σκέφτονται να ανοίξουν τη σόμπα, το κλιματιστικό και τον θερμοπομπό.

Τα περισσότερα έτσι από τα σπίτια της Πάτρας, τουλάχιστον αυτά που διαθέτουν τζάμι ή ξυλόσομπες θα θερμανθούν με ξύλο. Ήδη αρκετά τζάκια από το απόγευμα και μετά βγάζουν καπνούς, ενώ στην ατμόσφαιρα υπάρχει η μυρωδιά από τους καπνούς, κάτι που αναμένεται να γίνει ακόμα πιο έντονο από τον επόμενο μήνα.