Από τη μία τα μέτρα προστασίας και οι έλεγχοι στους κλειστούς, αλλά και στους μεικτούς χώρους. Από την άλλη το κύμα της ακρίβειας, σε όλα τα είδη της εστίασης, στα τρόφιμα και στην ενέργεια.  

Και όλο αυτό με το γενικότερο "αρρωστημένο" κλίμα που υπάρχει σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα στην Πάτρα, με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και κυρίως τους θανάτους.

Όλα αυτά έχουν παίξει τον ρόλο τους και στην εστίαση που βλέπουν από τις αρχές σχεδόν του μήνα μία σταδιακή, αλλά σημαντική και αισθητή πτώση στην κίνηση των μαγαζιών τους. Νοέμβριο μήνα, παραμονές της εορταστικής περιόδου, εκεί που άλλες χρονιές στην εστίαση βλέπουν μια μεγαλύτερη κίνηση, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις καθημερινές.

«Από τις συζητήσεις που κάνω με τους συναδέλφους υπάρχει μία σημαντική πτώση το τελευταίο διάστημα σε όλα τα μαγαζιά και σε όλες τις μορφές εστίασης» τονίζει πάνω στο θέμα ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος.

«Αν λέγαμε για μία πτώση που λόγω των συνθηκών είχε φτάσει το 30% με 40%, πλέον το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχω την εντύπωση πως θα πρέπει να προσθέσουμε ένα τουλάχιστον 20%.

Δεν είναι μόνο τα μέτρα και τα πρωτόκολλα. Είναι πιστεύω και η ακρίβεια, αλλά και το όλο κλίμα που υπάρχει με την έξαρση των κρουσμάτων, με τις νοσηλείες και όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν την εστίαση. Ο κόσμος δεν έχει την όρεξη να βγει κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Καταστροφή κάθε μορφής lockdown

Πέρα από την πτώση της κίνησης, ο κλάδος της εστίασης φοβάται πλέον και τα επιπλέον μέτρα που θα κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση.

«Είναι γεγονός ότι ακούγεται ολοένα και περισσότερο το lockdown. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Όπως δεν θα γίνει και το σενάριο που λέει για ένα περιορισμένο ωράριο τη νύχτα γιατί και αυτό lockdown θα είναι. Ένα ενδεχόμενο lockdown, οποιασδήποτε μορφής, θα είναι σκέτη οικονομική καταστροφή για όλη την εστίαση».