Δύο δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για την COVID-19 έχουν διανεμηθεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο, σε λιγότερο από 12 μήνες μετά την πρώτη έγκρισή του. Σχεδόν τα δύο τρίτα των δόσεων των εμβολίων παραδόθηκαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η AstraZeneca και οι συνεργάτες της έχουν προμηθεύσει τους τελευταίους 11 μήνες, σε περισσότερες από 170 χώρες δύο δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την COVID-19. Περίπου τα δύο τρίτα εξ αυτών έχουν φτάσει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175 εκατομμυρίων δόσεων που παραδόθηκαν σε 130 χώρες μέσω του μηχανισμού COVAX.

Μέχρι σήμερα, το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca (ChAdOx1-S [Ανασυνδυασμένο]) εκτιμάται ότι βοήθησε στην πρόληψη 50 εκατομμυρίων περιπτώσεων COVID-19, 5 εκατομμυρίων νοσηλειών και συνέβαλε ώστε να σωθούν περισσότερες από 1 εκατομμύριο ζωές. Από τα συνολικά στοιχεία στις κλινικές δοκιμές και τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου, έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο έχει ένα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία δίδονται στη δημοσιότητα με αφορμή τη συμπλήρωση 18 μηνών αφότου η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη και διανομή παγκοσμίως -χωρίς κέρδος- ενός εμβολίου για την COVID-19, και σε λιγότερο από 12 μήνες μετά την πρώτη του αδειοδότηση για έκτακτη χορήγηση, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής Σερ Άντριου Πολλαρντ, Διευθυντής του Oxford Vaccine Group, αναφέρει πως «αυτή είναι μια περήφανη στιγμή και αποτελεί φόρο τιμής στις προσπάθειες των ερευνητών που ανέπτυξαν και δοκίμασαν το εμβόλιο, του προσωπικού που το κατασκευάζει και συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα, των ομάδων logistics που το μεταφέρουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, των ομάδων των εμβολιαστών που φροντίζουν για να κάνουμε το εμβόλιο καθώς και των ανθρώπων που στάθηκαν δίπλα μας κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, από την πρώτη τους δόση στις 23 Απριλίου 2020».

Και Πασκαλ Σοριότ, Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, συμπληρώνει πως «το εμβόλιό μας διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Εκτιμάται ότι σώθηκαν ένα εκατομμύριο ζωές, ότι προελήφθησαν 50 εκατομμύρια μολύνσεις ενώ χορηγήθηκαν δύο δισεκατομμύρια δόσεις. Οι αριθμοί είναι αξιοσημείωτοι και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έβαλαν κατά μέρος τη δική τους ζωή για να βοηθήσουν σε αυτή την απίστευτη προσπάθεια. Ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου πρέπει ακόμη να εμβολιαστεί και υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν, σήμερα είναι μια ημέρα υπερηφάνειας και μία απόδειξη για το τί μπορεί να επιτευχθεί όταν εργαζόμαστε όλοι μαζί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η AstraZeneca συνεχίζει να συνεργάζεται με κυβερνήσεις, οργανισμούς και συνεργάτες ώστε να εξασφαλίσει ευρεία και δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο.

Πηγή: protothema.gr